Lázár János szerint is közpénz az MVM pénze, mégsem baj, ha abból a Fidesz "civiljeinek" is jut

A miniszter szerint a titkolózás húsz éves "adatkezelési gyakorlat".

Szávay István álláspontja szerint az állami energetikai cég CÖF-nek juttatott 508 milló forintja - amiből az álcivil szervezet vélhetőleg a Vona Gábort lejáratni hivatott plakátkampányát finanszírozta - közpénznek minősül, ezért értetlenül állt az előtt, amikor az MVM megtagadta az összegre vonatkozó pontos részletek és dokumentumok kiadását.

A jobbikos képviselő reméli, hogy nem kell megvárnia, míg peres úton derül ki az igazság, és Lázár János, vagy a kormány utasítja majd a vállalatot, hogy a magyar törvényeknek megfelelően járjon el.

Lázár János válaszában elmondta:

a kérdéses 508 millió forint szerinte is közpénz, ám ő semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy ezzel az MVM a CÖF-öt támogatta.

A titkolózással kapcsolatban a miniszter megjegyezte: ez egy húsz éves gyakorlat, ami a vállalat piaci működéséből következik, ezért pedig szerinte nem lehet hibáztatni a céget. Hozzátette, hogy ő adófizetőként elvárná az átláthatóságot, és nagyvonalúan megelőlegezte a bizalmat a Fidesz házi civiljeinek, mondván ők biztos mindennel elszámoltak. Igaz, Szávay István kérdése az MVM-re irányult, de Lázár János efölött legalább olyan nagyvonalúan elsiklott.

Ahogy a jobbikos képviselő azon észrevételére is, hogy az MVM kommunikációs igazgatójának nyilatkozatából tudható:

"az ő támogatásukat minden esetben a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá".

Titkolózik az MVM - fennáll a gyanú, hogy a cég pénzéből fizette a CÖF a Vona-ellenes plakátot

Válaszolt a jobbikos Szávay Istvánnak a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Fidesz álciviljeinek nyújtott 508 millió forint támogatással kapcsolatban. Szerintük Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF) számlájára utalt félmilliárd forintra nem vonatkozik az infótörvény. Szávay István szerint a titkolózás mögött az áll, hogy a CÖF az MVM pénzéből finanszírozta a Vona Gábort lejárató plakátkampányt.

A bérunió is lehet olyan fontos, mint a CÖF külföldi terjeszkedése?

Szávay arra is kitért, hogy a Magyar Munkavállalókért Mozgalom elnöke, Vámos Csaba levélben fordult a külügyhöz és az MVM-hez, utóbbitól a "társadalmi felelősségvállalás" jegyében hasonló támogatást kérve, mint amit a CÖF-nek is adtak.

Szijjártó Péter minisztériumát pedig arra kérte: segítsenek hasonló módon külföldi partnereket találni számukra a Jobbik európai béruniós kezdeményezésének népszerűsítéséhez, mint a CÖF esetében tették, akik Orbán Viktor és magyar kormány melletti kiálláshoz kerestek partnereket az unióban. Emlékezetes: az ő esetükben a minisztérium apparátusának kötelező volt kiemelten kezelni az ügyet, és minden erőforrást mozgósítani kellett a miniszterelnök rajongóinak érdekében,.

Lázár János most ígéretet tett rá, hogy a Magyar Munkavállalókért Mozgalom számára is ugyanúgy áll rendelkezésre a külügyminisztérium, mint a CÖF számára, az MVM-mel kapcsolatos kérdést azonban tovább passzolta a vállalat felé, mondván ők illetékesek abban, kiket támogatnak.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=YQVcKUK32KE align:center]

Orbánék külföldi civileket akarnak Magyarországra importálni - Miben különbözik ez a Soros-móditól?

Addig nem is lenne baj ezzel az egész, mosolyogni való agymenéssel, amíg csak pár Orbán-rajongó kisnyugdíjas magánakciójáról lenne szó, ám ahogy arról az Index beszámolt,a szervezéshez a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is aktív segítséget nyújt, méghozzá az EU-tagállamok magyar nagykövetségein keresztül.