Vona a kormányzásról: Be kell tudnunk bizonyítani, hogy az elgondolásaink működőképesek

Célkeresztben.

Bevándorlás, kvóta-referendum, alkotmánymódosítás

Vona Gábor elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor számára a migráció nem csak egy jelentős, megoldandó probléma, de egy olyan téma is, amivel sikeresen terelheti el a figyelmet a magyar egészségügy, az oktatás katasztrofális helyzetéről, a fokozódó kivándorlásról vagy a mértéktelen korrupcióról:

"Ez a kettősség jól jellemzi a Fidesz politikáját: küzdenek egy probléma ellen, amit ugyanakkor félrevezetés céljából fenn is kell tartaniuk."

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: pártja az alkotmánymódosítás megszavazásának feltételéül a közvélemény által kevésbé ismert letelepedési kötvények megszüntetését szabta, melyek segítségével gazdag, unión kívüli állampolgárok juthatnak letelepedési engedélyhez Magyarországon és az EU-ban.

"A kormánypárt nem támogatta ezt a javaslatot, mert a kötvényekkel való korrupt üzletelés nyilván fontosabb volt a számukra."

- mondta el a vezető ellenzéki párt első embere.

Szerinte, míg Orbán Viktor olyan politikusként ismert Európában, aki a migráció ellen küzd, a letelepedési kötvényekről és arról, hogy "a miniszterelnök egyik szomszédja és vejének közeli üzlettársa Ghaith Pharaon, egy szaúdi milliárdos, aki többek között terrorizmus finanszírozása miatt áll nemzetközi körözés alatt", szinte senki sem értesül.

Vona úgy véli, a Jobbik álláspontja világos:

"Szeretnénk alkotmánymódosítást, de félmegoldást nem támogatunk - a Fidesz viszont továbbra sem szeretné ezt. Sokak számára utólag válik nyilvánvalóvá, hogy a magyar 'király' meztelen."

Vona azt is kifejtette: a Fidesz 15 milliárdot költött a sikertelen népszavazásra, ugyanakkor többek között ott is árulja a letelepedési kötvényeket, ahonnan a migránsok érkeznek. Ráadásul mindezt a kormányzathoz kötődő, átláthatatlan működésű offshore cégeken keresztül teszi.

"Ez egy olyan botrányos intézkedés, ami nem magyarázható gazdasági érdekekkel, hiszen Államkötvényeket sokkal kedvezőbb feltételek mellett lehetne árulni a piacon"

- mondta a pártelnök.

"Az pedig egyenesen provokatív, hogy miközben az Iszlám Állam terroristái menekülnek Irakból, Magyarország épp ott nyit irodát és keres potenciális 'letelepedőket' Magyarországra (...)."

- tette hozzá Vona.

Kormányra kerülve a következő módon viszonyulna a bevándorláshoz:

"A Jobbik a nemzetközi szerződések és az uniós szabályozás figyelembevétele mellett minden erejével azon lenne, hogy fenntartsa Magyarország monokulturális társadalmi összetételét."

Szerinte a multikulturalizmus egy tévút, ami Nyugat-Európában kudarcra van ítélve, de amennyiben mégis keresztülviszik, az fel fogja számolni az európai kultúrát. Meglátása szerint Közép- és Kelet-Európa számára adott a lehetőség, hogy máshogy döntsön és ne kövesse a hibás koncepciót, és úgy véli, egy ilyen döntés elkerülhetetlen lesz:

"A multikulturalizmus nem a mi utunk. A jelen demográfiai, kulturális, gazdasági és szociális kihívásait egy keresztény és valóban európai környezetben kell megoldani."

Kihívói szerepben

A Jobbik néppártosodásával kapcsolatban Vona elmondta: itt az ideje, hogy a párt felnőjön és a jelenlegi kormánypárt egyértelmű kihívójává lépjen elő, hiszen képes széles választói rétegeket megszólítani, amit az is bizonyít, hogy egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint a 35 év alattiak 53 százaléka rájuk szavazna.

Kiemelte, nem fél attól, hogy a Jobbikban hasonló szakadás menne végbe, mint régen a Jörg Haider vezette FPÖ-ben, mert a párt jelenleg a magyar politikai élet legstabilabb alakulata, szemben mondjuk a kormánypárttal:

"Ha a Fideszből kivonnánk Orbán Viktort, a párt azonnal egymással marakodó, korrupt klánokra hullana szét."

Mint elmondta: 10 éve ő a Jobbik elnöke, de a pártot nem csak az ő személye tartja össze, hanem a szavazóik hazaszeretete is, ami mindig átsegíti őket a nehézségeken.

Az olyan vádakkal kapcsolatban, hogy a Jobbik orosz érdekek kiszolgálója lenne, ő maga pedig homoszexuális orgiákon vett volna részt, vagy török terroristákkal állna kapcsolatban, Vona Gábor elmondta:

"Az, hogy a kormánypárt és sajtója ennyi hazugságot terjeszt rólam, csak azt mutatja: félnek tőlünk és félnek tőlem."

Vona egyfelől munkája pozitív megerősítéseként értékeli az őt ért rágalmakat, másfelől viszont azokért, melyek túllépik a politikai vita kereteit, kész jogi elégtételt venni. Azt azonban nem hagyja, hogy ezek eltereljék a figyelmét arról, hogy pártjával egy "igazságos, szabad és demokratikus" Magyarországért dolgozzon.

Az új jobboldali erőknek bizonyítaniuk kell, hogy érdemesek a választók bizalmára

A fokozatosan jobbra tolódó, globalizációellenessé váló nemzetközi politikai légkörrel kapcsolatban Vona úgy nyilatkozott:

a nyugati világban zajló folyamatokban az a közös, hogy a liberális véleménydiktatúra és az arra épülő politika végét mutatják, amit nagyon pozitív jelenségként értékel.

A pártelnök azonban hozzátette:

"Fontos, hogy megváltoztassuk a liberális szemléletet, de nem elengedő. Nem építhetünk kizárólag az elutasításra, a változás erejeként azt is érzékeltetnünk kell, mit csinálnánk másképp, (...) és amikor erre felhatalmazást kapunk, be kell tudnunk bizonyítani, hogy az elgondolásaink működőképesek."

"Míg egyfelől örülök a világ különböző részein zajló változásoknak, másfelől izgatottan és kíváncsian várom, hogy tudunk majd megbirkózni a ránk váró felelősséggel."

A német nyelvterület radikális pártjaihoz fűződő jobbikos viszonyról Vona Gábor úgy nyilatkozott:

"Nagy örömmel figyelem az AfD és az FPÖ sikereit, és továbbra is drukkolok nekik. Az, hogy jelenleg ezek az erők az aktuális kormánypárttal keresik a kapcsolatot, érthető, de csupán ideiglenes jelenség."

Meglátása szerint a politikai kapcsolatok is pont úgy változóban vannak, mint az összes többi dolog, ezért ha a Jobbik lesz kormányon, velük is ugyanúgy együtt akarnak majd dolgozni, ahogy jelenleg a Fidesszel.