Biden szerint meglehet, hogy a kínai elnök nem tudott a lelőtt kínai kémléggömbről

Biden szerint meglehet, hogy a kínai elnök nem tudott a lelőtt kínai kémléggömbről

Az amerikai elnök már korábban leszögezte, nem fog bocsánatot kérni az Egyesült Államokban lelőtt léggömb miatt.

Meglehet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nem tudott arról a megfigyelő léggömbről, amely nyolc napig az Egyesült Államok légterében szállt, mielőtt lelőtték

- hangzott el az ABC News amerikai hírtelevízió Joe Bidennel készített helyi idő szerint péntek esti interjújában.

Az MTI emlékeztet, az amerikai elnök múlt héten kijelentette, hogy ugyan kész volna tárgyalni kínai hivatali kollégájával, ám leszögezte, nem fog bocsánatot kérni a léggömb megsemmisítéséért.

A két hete lelőtt ballon Washington szerint hírszerző léggömb, Kína állítása szerint viszont pályájáról letért meteorológiai megfigyelő eszköz volt. 

Kína február elején azzal érvelt, a "polgári célokat szolgáló" légi jármű "teljesen véletlenül" jutott el az Egyesült Államok légterébe, valamint az időjárási viszonyok miatt tért le pályájáról.

Az időjárási megfigyelő léggömböket gyártó Zhuzhou Rubber Research nevű kínai cég, amely a kínai meteorológiai szolgálat által használt repülő eszközök 75 százalékáért felel, szombati közleményében leszögezte, "semmi köze nincs" az Amerikába tévedt léggömbhöz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszer az incidens miatt februárban lemondta tervezett pekingi látogatását. Kína hisztérikusnak nevezte Washington "abszurd" reakcióját, amellyel Peking szerint a nemzetközi normákat is megsértette.

Az Egyesült Államok területén az elmúlt hetekben több azonosítatlan repülő tárgyat is észleltek, ezeket egytől egyig lelőtték. Egyedül a kérdéses kínai léggömb maradványait találták meg, az Észak-amerikai Parancsnokság pedig múlt hétvégén közölte, hogy a fellelt darabokat már át is adták a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) kivizsgálásra.

A két nagyhatalom közötti kapcsolat még feszültebbé vált, miután - a kínai külügyminisztérium pénteki közlése szerint - Peking hiába kért információt a lelőtt léggömbről. Az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium (Pentagon) egyaránt megerősítette, hogy a repülő eszköz február 4-ei lelövése után megkeresték a kínai társtárcákat, hogy "nyitva hagyják a kommunikációs csatornákat". A kínai védelmi tárca azonban közölte, nem fogadta a Pentagon hívását, mivel az Egyesült Államok nem teremtette meg "a megfelelő légkört" az egyeztetéshez.