Jogerőssé vált Szávay István kitiltása Romániából

Zagyva kitiltását ugyan megsemmisítették a románok, a Jobbik alelnökének kitiltása azonban jogerőre emelkedett.

2014. március 10-én került megrendezésre a székely autonómiatörekvések egyik meghatározó rendezvénye, a Székely Szabadság Napja. Az eseményen, melyről az Alfahír is beszámolt, a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Gárda számos tagja is részt vett. Néhány nappal a demonstrációt követően érkezett a hír: a román hatóságok kitiltották az ország területéről az azóta pártalelnökké választott Szávay Istvánt, a HVIM vezetőjét, Zagyva György Gyulát, az Új Magyar Gárda székelyföldi parancsnokát, Mikola Bélát, valamint a Betyársereget vezető Tyirityán Zsoltot.

Bár a személyek kitiltásának okáról Románia semmilyen információt nem közölt, az időzítés arra enged következtetni, hogy a Székely Szabadság Napjához köthető a kitiltás. A határozat, amelyet Szávay István az Alfahír rendelkezésére bocsátott, és alább teljes terjedelmében közöljük, az ország közrendjének és közbiztonságának veszélyeztetését jelöli meg hivatkozási alapként, azonban az ezeket alátámasztó adatokat titkosnak minősíti. Ennek fényében különösen érdekes az, hogy a kitiltottak közül Zagyva Gyula és Tyirityán Zsolt nem is vettek részt a rendezvényen, sőt, az országban sem tartózkodtak.

Az érthetetlen, valódi indoklást nélkülöző döntés ellen Szávay István, Zagyva György Gyula és Mikola Béla is fellebbezést nyújtott be. Mikola ügye még folyamatban van, de az előbbi két személy esetében a Bukaresti Ítélőtábla az elmúlt napokban hozott döntést, és Szávay fellebbezését elutasította, Zagyváét viszont elfogadta, és esetében a kitiltási határozatot megsemmisítette.

Az Alfahír megkereste a politikusokat képviselő erdélyi magyar jogvédőt, Menyhárt Gabriellát, hogy segítsen eligazodni az igencsak meglepőnek tűnő döntésben. Menyhárt elmondása szerint az ítélet jogi értelemben mindenképp kifogásolható: „A Bukaresti Ítélőtáblához tartozó két bírói testület két ugyanolyan jogesetben hozott két teljesen eltérő döntést, az egyik esetben a fellebbezésünket teljes mértékben elfogadták, a másik esetben pedig teljes mértékben elutasították. Ez nyilvánvalóan ellentmond a román alkotmány Románia területén érvényes egységes jogalkalmazási elvének, ezért természetes, hogy a Strasbourgi Nemzeközi Bírósághoz fogunk fordulni Szávay István ügyében.”

A döntés két érintettje egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az egész ügy tökéletesen jellemzi Romániát. „A HVIM-nek eddig is hasonló tapasztalatai voltak, korábban Toroczkai László kitiltásához sem fűztek semmilyen érdemi indoklást. Az pedig a román igazságszolgáltatásra jellemző újabb kiváló példa, hogy a jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal: képesek ugyanabban az ügyben ellentétes döntést hozni” - mondta portálunknak Zagyva György Gyula, aki hozzátette, abban sem mer teljesen biztosan lenni, hogy az ő kitiltását valóban megszüntették.

Szávay István Jobbik-alelnök természetesnek nevezte, hogy az ügyben nemzetközi jogorvoslatért folyamodnak: „Bár a kitiltásból már kevesebb mint két hónap van hátra, ettől még Strasbourghoz fordulunk és erkölcsi kártérítést követelünk, ez elvi kérdés. Gyulához hasonlóan én sem követtem el semmilyen törvénytelenséget, mindössze székely nemzettestvéreim autonómiaharca mellett álltam ki.” A képviselő végül hozzátette, alig várja már, hogy „ismét Erdély földjére léphessen”.

Mint ismert, Szávay Istvánnak a külhoni magyarok érdekében tett harcos kiállása nem csak a román hatóságokat zavarja, a képviselőt nemrégiben Ukrajnából is kitiltották. Az az eset még az erdélyi helyzetnél is súlyosabb, hiszen öt évre szól, ráadásul Szávay feleségének családja Kárpátalján él, így érzékeny személyes vonatkozással is bír számára az ügy.

Juhász Szabolcs