Jubileumi új album és évzáró születésnapi nagykoncert - EF-interjú

"A közönségünk nem hülye! Nagyon is bölcs, nemigen lehet megvezetni őket!" – Interjú Czimmer Jánossal.

 - Előző beszélgetésünkkor még csak terv szintjén létezett egy új EF album, és egy lehetséges opcióként az újrakiadások teljessé tétele, valamint az ezeket méltó módon becsomagoló díszdoboz. Azóta mindegyik sikeresen megvalósult. Először a májusban megjelent – a teljes sorból eddig még hiányzó – két albumról kérdeznélek, mert ezek az eredeti megjelenéseikkor, ilyen-olyan okok miatt eléggé megosztották a rajongótáborotokat. Ti száz százalékos EF lemezként tekintetek ezekre az anyagokra is? 
 
 - Igen, de vegyük őket külön. A „Mai honfoglalók” című lemez már 80 százalékosan elkészült amikor 2009-ben feloszlott a zenekar. Ez is egy ízig-vérig EF album. A stúdiómunkálatok már a feloszlást követően a Magozott Cseresznye legénységével történtek. Az ezt követő, 2012-ben kiadott „Szóljon az Oi!” CD elkészítése a mostani felállással történt, annyi különbséggel, hogy még a csapatban gitározott Mazula Imi. Tehát, természetesen ezek a kiadványok is Egészséges Fejbőr lemezek minden tekintetben.
 
 - A jubileumi új albumhoz volt valamilyen előzetes tervetek, netán éreztetek fokozottabb elvárást a leendő lemezzel kapcsolatban? 
 
 - A tavalyi „Édes Földünk szép Hazánk” albumunk sikere és minősége egy nívót állított a zenekar elé. Természetesen ezt a szintet szerettük volna minimálisan elérni. Illetve, a kerek évforduló miatt a régi slágerek újrajátszásának igénye is felmerült.
 
 
 - Ennek köszönhetően kétdimenziós lett ez az anyag, hiszen az új dalok mellett több klasszikus EF szerzemény is felkerült a korongra. Milyen légkörben dolgoztatok, volt-e valamilyen újdonság a stúdiós munkák során? 
 
 - A korongra 15 dal került, kilenc régi és hat új szerzemény, bónuszként a Betyársereg számára írt induló. Ez az album is, mint az előző, a szolnoki Denevér Stúdióban készült. És ez sem volt könnyű szülés, de megérte. Zorán új arcát mutatta meg, a keverés szövevényes hálójába vetve magát addig állítgattatta Bélával (Boros Béla, hangmérnök – a szerk.) a potmétereket, amíg ki nem kerekedett számára valami elfogadható a dologból. Töfi (Cserfalvi Zoltán, tulajdonos, stúdióvezető – a szerk.) és csapata ismét profi volt, és szerintem sikerült felülütniük a tavalyi lemez megszólalását! De ezt majd a közönség dönti el. 
 
 - Az új dalokat egy-egy mondatban bemutatnád?
 
 - A hat új szerzemény közül kettő még régebben íródott, a Csillagsólyom nevű zenekarunk idején. Egy szám Cseresznye Gyuri emlékére készült, ez nyitja a albumot. Van népdal jellegű nóta is, amiből nemrég klip is készült. Saga egy számát is feldolgoztuk, ez a jelen világunk egyik legnagyobb kihívásáról, a migráns válságról szól. És a korongot egy különlegesség zárja, a Betyársereg induló. Ezt is Zorán írta, csakhogy a lemezen nem ő énekli! Az egyik jó barátunk, Lorkó Győző, a sereg oszlopos tagja ragadta meg a mikrofont, hogy személye által még hitelesebben tudjon megszólalni a dal.
 
 - A régi Fejbőr számokat mi alapján válogattátok a lemezhez?
 
 - A kilenc régi dal a közönség által legkedveltebb szerzemények repertoárjából került ki. Figyelembe véve, hogy nem volt-e már pár éve feldolgozva általunk.
 

 - Ahogy említetted, egy klippel már jelentkeztetek. Várható-e esetleg idővel más számok megfilmesítése is?

- Igen, először a „Sebes folyó hegyek alján” című dalunkra dobtunk össze egy végtelen egyszerű klipet. A „Látomás” számunk a témájánál fogva nagyobb feladatot igényel, de egy ehhez készített kisfilmmel is szeretnénk nemsokára jelentkezni. Valamint, tervbe van véve, hogy még további nótákat is publikálunk feliratos formában, tehát szöveges videóként, és remélem, hogy az évzáró koncertig ezek közül meg is jelenik egy-egy.

 - Pár hónapja Zorán elég sok médiafelületen címlapsztár lett, de biztosan nem ilyen érdeklődést kívántatok a személye és a zenekar iránt. Az őt érintő ügy kapcsán pro és kontra is hangzottak el érvek, nyilatkozatok, amelyek mindenki számára a mai napig is elérhetőek. A közönségetek hogyan reagált ezekre, valamint érezhetően megcsappant-e az érdeklődés a Fejbőr iránt emiatt? 
 
 - A közönség reakciója is elérhető több helyen írásban is az üggyel foglalkozó portálok cikkeinek hozzászólásainál. De meghallgatható volt számunkra az azóta megtartott koncerteken is. Nem hogy kevesebben, de egyre többen jönnek az eset óta. A közönségünk nem hülye! Nagyon is bölcs, nemigen lehet megvezetni őket! A negatív vélemények, amelyek maximum két-három ember felől érkeznek egy-egy bulin, a teljes érdektelenségbe fulladnak, sűrű kézlegyintgetéssel elintézik a többiek. Az eset egyébként tanulságos számunkra, és a szomorúságunkat, fájdalmunkat valószínűleg magunkkal visszük a sírba.
 
 
 
 - December 17-én, szombaton tartjátok a 30 éves jubileumi EF-nagykoncertet. Milyen műsorral, esetleg meglepetéssel készültök erre a bulira? 
 
 - Mi is nagyon várjuk az estét! Lesz meglepetés, azaz van meglepetés, hiszen elkészült az új, a sorozatot lezáró lemezünk. De gondolom nem erre gondoltál kérdésedben… Az évforduló kapcsán népesebb vendégkört hívtunk meg, néhány – a közönség számára sem ismeretlen –  barátunk fog egy közös produkció keretén belül tündökölni. Lesznek népi táncosok, táncos lányok is, de a megszokott hangszerelés (szaxofon, zongora) sem fog hiányozni. A koncert előtt és után folyamatosan dedikáljuk az új lemezt, de minden más EF cucc is kapható lesz. Az este hangulatát vendégünk, az Angry Noise alapozza meg. Az új helyszín, a Showbarlang pedig szavatolja a Club 202-ben eddig megszokott profi hangzást és koncertélményt minden téren. 
 
 - 2016 a zenekar jubileumi éve volt, számos koncertet adtatok, a két – még hiányzó – újrakiadással és az új albummal az Egészséges Fejbőr díszdoboz is megtelt. Milyen tervekkel vágtok neki a 2017-es esztendőnek?
 
 - Jövőre 50 éves lesz Zorán barátunk! Az év ennek jegyében fog telni. Tervezünk egy új albumot, amit a hülyeség és ökörködés határoz majd meg, mert Zorán az ’ami eddig kimaradt’- elv alapján gyermekkori zenei kincseit szeretné amolyan EF stílusban megosztani kedves KÖZÖNSÉGÜNKKEL. Itt engedd meg, hogy megköszönjük mindenki SZERETETÉT, KITARTÁSÁT, amit a zenekar felé tanúsított! Szeretnénk erre továbbra is méltók lenni! Mindenkinek Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk! Zorkó, Jancsi, Gibson, Szivacs. Találkozunk 2017-ben! És nem utolsó sorban köszönjük a minket támogató média szakembereinek és a szponzoroknak egész éves támogatását!