Z. Kárpát: Kamatostul fizesse vissza az állami támogatást, aki magyar helyett vendégmunkást alkalmaz!

Z. Kárpát: Kamatostul fizesse vissza az állami támogatást, aki magyar helyett vendégmunkást alkalmaz!

A Jobbik-Konzervatívok célja, hogy semmiféle támogatásra ne tarthasson igényt az, aki tömegesen vendégmunkásokat alkalmaz. A Samsung gödi gyárában már szinte csak külföldiek dolgoznak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke és országgyűlési képviselője és Varga Zoltán Péter, a választókerületi elnöke Gödön, a Samsung gyára előtt tartott sajtótájékoztatót szerdán.

Volt korábban egy óriásplakát, mely beborította Magyarországot: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – emlékeztetett az alelnök. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: ez azon ritka plakátkampányok egyike volt, amely mögött széles nemzeti konszenzus állt, és mindenki jó szívvel tudta támogatni azt, hogy, ha valaki idejön a harmadik világból, ne vehesse el a magyarok munkáját.

Ugyanakkor az akkumulátor gyárakban, a hasonló üzemegységekben, azt figyelhetjük meg, egyébként a hátunk mögött is, hogy egy idő után elkezd 50 százalék felé kúszni a vendégmunkások aránya, de van, ahol már meg is haladta.

Hozzátette: emellett azt látjuk, hogy ezek az óriáscégek nem annyira jeleskednek az adózási hajlandóságban, viszont az első sorokban állnak, amikor az állami támogatást kell felvenni. Rámutatott: 100 milliárdos nagyságrenddel támogatta a kormány azokat a cégeket, amelyek tömegesen alkalmaznak vendégmunkásokat.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja az, hogy a magyar adófizetők pénzéből befizetett támogatás csak olyan helyre jusson el, ahol magyar munkahelyeket töltenek be magyarok, tehát végső soron a magyar családokat szeretnék a magyar adófizetők pénzéből támogatni. A párt ezért alkotta meg a Magyar Kvóta című javaslatát, melynek értelmében csak azok a cégek kaphatnának állami támogatást, akik vállalják, hogy legalább 90 százalékban magyarokat alkalmaznak.

Ha pedig ez nem így történik, azt követeljük, hogy a kormány szedje vissza az állami támogatást az utolsó forintig, no de nem csak úgy magában, hanem büntetőkamattal

– jelentette ki az ellenzéki képviselő.

Szerinte felháborító az a helyzet, hogy ha egy magyar házaspár nem tudja, akár önhibáján kívül, mondjuk a csok vagy a Babaváró feltételeit teljesíteni, akkor büntető tételekkel emelt díjat kell, hogy visszafizessenek. A Jobbik nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, ellenzik a családok büntetőkamatokkal való megterhelését. Azt követelik, hogy a kormány legyen legalább ennyire szigorú a multicégekkel: büntetőkamatokkal megterhelve fizettessék velük vissza az állami támogatást. Z. Kárpát Dániel azt ígérte, hogy „a Jobbik-Konzervatívok leteszi a magyar munkahelyek védelméről szóló törvényjavaslatát az asztalra, és azt várják el, hogy a kormány érvényesítse azt.”

Varga Zoltán Péter a Samsung gyár ügyére rátérve elmondta, hogy egy gyárlátogatás során kiderült számukra, hogy a Samsung gödi üzemében is jelentkezik a vendégmunkások által jelentett probléma:

Szinte kizárólag külföldiekkel találkoztunk bent a gyárban, amit természetesen dokumentálni nem lehetett, mert a biztonsági őrsök arra az egyre nagyon odafigyeltek, hogy az összes telefonunk összes kamerája az le legyen ragasztva, egy fényképet se tudjunk csinálni.

A másik komoly probléma a Samsung gödi gyárával kapcsolatban, hogy mivel azt az állam nemzetgazdasági szempontból kiemelt üzemnek minősítette, az onnan befolyó iparűzési adóbevételekből Göd városa egy fillért sem lát; a Samsungtól befolyó több százmillió forinttal a fideszes többségű vármegyei önkormányzat rendelkezik. A Samsung ráadásul óriási adókedvezményeket élvez – mutatott rá Varga Zoltán Péter.

A Samsungtól befolyó adóból kap például 80 millió forintot egy a Fidesz volt dunakeszi alpolgármesteréhez köthető álcivil szervezet abból a célból, hogy Dunakeszin, Gödön, Csömörön és Veresegyházon terjesszék a kormánypropagandát az önkormányzati választások kampánya során.

A jobbikos politikus arra volt kíváncsi, hogy ha a szuverenitásvédelminek nevezett törvény hatálya alatt a civil szervezetek nem kaphatnak külföldi pénzt, akkor a Samsung adóiból befolyó adók politikai tevékenységre költése minek minősül.

Azt gondolom, hogy ez a szuverenitást feltétlenül nem, de a korrekt és tisztességes választási kampánynak a lehetőségét mindenképpen sérti!

Varga Zoltán Péter fontosnak tartja, hogy országos szinten is fölszólaljanak ezek ellen a helyi igazságtalanságok ellen.

(Címlapkép és fotók: Alfahír)