Magyar kvótát követel a Jobbik a multicégek és a munkásszállások esetében is

Magyar kvótát követel a Jobbik a multicégek és a munkásszállások esetében is

Már szinte minden hétre jut egy olyan eset, amikor vendégmunkások miatt rúgják ki az őket betanító magyarokat. A távol-keleti nagyüzemek környékén pedig egymást érik a migránsmunkástelepek.

A Jobbik-Konzervatívok ismét Kőbányára, a Maglódi úti munkásszállóhoz látogatott, ahol nagy számban vannak elszállásolva hazánkban dolgozó, kelet-ázsiai vendégmunkások. Az itt tartott sajtótájékoztatón Z. Kárpát Dáneil, az ellenzéki párt alelnöke egy részleges sikerről számolt be.

A Jobbik korábban azt követelte a kormánytól, hogy csak olyan munkásszálló építése kaphasson állami támogatást, amely legalább 90 százalékban magyarokat szállásol el. Ezt félig teljesítették: hoztak egy 50 százalékos szabályt, amelynek értelmében legalább 50 százalékban magyarokat kell elszállásolni az új munkásszállásokon.

Korábban elmondtam, hogy 24 milliárd forintot költöttek 61 munkásszállás építésére. Ezekben az volt a közös, hogy ezekben egyre nagyobb arányban szállásoltak el a harmadik világból érkező vendégmunkásokat

– mutatott rá a jobbikos politikus.

Most bejelentették, hogy újabb 20 milliárd forintból huszonöt-harminc munkásszállót szeretnének építeni, vagy már megléévőket bővíteni, fejleszteni. A kormány ezek esetében már előírja, hogy legalább fele arányban magyarokat kell elszállásolni. A Jobbik-Konzervatívok szerint ez kevés: „Ha munkásszálló épül Magyarországon, akkor ott legalább 90 százalékban magyarok lakjanak” – szögezte el a párt alelnöke, hozzátéve, hogy nyilván a 100 százalék magyar lenne az ideális.

„Látjuk a kormány viselkedését, és látjuk a multicégek viselkedését is. Ezek a társaságok az érkezési országtól függetlenül hasonlóan bánnak a magyar munkavállalóval” — mondta Z. Kárpát Dániel.

Makó és Gyöngyös után most a harmadik olyan eset látott most napvilágot, amikor vendégmunkások miatt rúgtak ki magyarokat:

Salgótarjánban azokat a munkavállalókat bocsátották el, akik betanították a náluk később érkező vendégmunkásokat. Mégis a magyarnak mondták azt, hogy nem kell, hogy nincs rá szükség a saját hazájukban.

Z. Kárpát Dániel és a Jobbik álláspontja az, hogy ez felháborító és tarthatatlan. Magyar kvótát követelnek a Magyarországon működő multicégek esetében: csak olyan vállalat kaphasson állami támogatást, amely 90 százalékban magyarokat alkalmaz. Ezt kellene továbbá kiterjeszteni a közpénztámogatással épülő munkásszállásokra. „Nagyon hosszú vitákat fogunk folytatni arról, hogy a 100 százalékot hogy lehet elérni” - hangsúlyozta a jobbikos képviselő.

Nagy Bence, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke ide kapcsolódóan a fiatalok helyzetéről beszélt:

Az ünnepek előtt búcsúztattuk egy barátomat, aki azóta már kiköltözött Svájcba, illetve a múlt héten találkoztam egy másikkal, aki Németországba készül. Ez csak két példa azon sokak közül, akik külföldön kénytelenek keresni a boldogulást.

Rámutatott: Magyarországon jelenleg majdnem lehetetlen jövőt építeni. A 18-29 éves fiatalok átlagkeresete 182 ezer forint, miközben egy budapesti albérlet nagyjából ennyi. Eközben a Fidesz-kormány milliárdokkal támogatja a külföldi beruházásokat, az nonszensz vállalkozásokat és a kommunista kínai tőkét, ami akkugyárakat telepít hazánkba – mutatott rá.

„Azon kommunista Kínát támogatja a magyar kormány, amelynek ifjai a hátunk mögötti munkásszállón laknak a magyarok helyett.”

Pont erre a jelenségre válaszul dolgozta ki a Jobbik-Konzervatívok és a Jobbik IT a Mi Várunk programot, ami pont a fiatalok lakhatási problémáira nyújthatna megoldást.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)