Lebukás: Orbánék azokat a cégeket támogatnák, amelyek több vendégmunkást alkalmaznak, mint magyart

Lebukás: Orbánék azokat a cégeket támogatnák, amelyek több vendégmunkást alkalmaznak, mint magyart

Kiderült, hogy Rogánék egy olyan adórendszert dolgoztak ki, melyben azok a digitális társaságok mentesülnének a közterhek és a helyi iparűzési adó fizetése alól, amelyekben a munkavállalók 60 százaléka Európán kívülről érkezett.

Kedvezményes adórendszert dolgoztak ki Rogánék azon digitális cégeknek, ahol több vendégmunkás dolgozik, mint magyar – írta meg a 24.hu.

Egészen elképesztő, de a Miniszterelnöki Kabinetirodán azt találták ki, hogy

mentesítenék a digitális cégeket a közterhek és a helyi iparűzési adó fizetése alól. Legalábbis akkor, ha nagyrészt vendégmunkásokkal dolgoztatnak.

Egész pontosan akkor kaphatnak óriási kedvezményeket, ha „a teljes létszámhoz viszonyítva a harmadik országbeli állampolgárok és az EGT-államban (azaz nem az EU valamelyik tagállamában, vagy Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben) nem biztosított személyek együttes aránya eléri legalább a 60 százalékot”.

A Rogán Antal vezette tárca azt állítja, hogy céljuk programozók, informatikusok Magyarországra csábítása. A valóság ennél szomorúbb lehet.

Szakértők szerint a részletes tevékenységi köri lista alapján ebben az esetben sem a magasan képzett munkaerő idecsábítása a fő csapásirány, hanem az olcsó vendégmunkásoké.

(Címlapkép: Kovács Attila/MTI)