Nyolcszor annyit költ a Fidesz reklámra, mint az ellenzéki összefogás összesen

Nyolcszor annyit költ a Fidesz reklámra, mint az ellenzéki összefogás összesen

12 171 kormányerőt támogató plakáthellyel szemben 1564 darab ellenzéket támogató plakátot láthatunk az utcákon.

Háromszoros a kormány túlköltése a megengedett mértékhez képest, és nyolcszoros a jelenléte az ellenzékhez képest. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az ATV Start című műsorában azt mondta,

12 171 kormányerőt támogató plakáthellyel szemben 1564 darab ellenzéket támogató plakátot láthatunk az utcákon.

Az igazgató rámutatott arra is, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezen kívül ott vannak még a közösségi médiában vásárolt hirdetések, a közvetlen lakossági kampányok és az újsághirdetések is.

"Iszonyatos pénzt költ a kormány arra, hogy a Fidesz hatalmon maradjon"

- fogalmazott.

Hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár feladata lenne, hogy a közpénzek felett őrködjenek, de ebben az esetben csak "megvonják a vállukat”.

Ezzel kapcsolatban nem árt emlékezni rá, hogy a volt fideszes parlamenti képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ egyszer már megpróbálta anyagilag romba dönteni a kormánypártokra veszélyt jelentő Jobbikot is.

A szakember szerint az ÁSZ-nak kötelessége lenne cselekedni, ugyanis a Fidesz, mint párt majdnem másfél milliárd forint értékben helyezett ki plakátokat, miközben a teljes kampányban 50 napon keresztül minden kampányeszközre együtt csak 1,2 milliárdot költhetett volna.

Ligeti szerint ebből nem tud jól kijönni a Fidesz, ez számára „a 22-es csapdája”, hiszen két lehetősége van:

  1. ha azzal védekezik, hogy olcsóbban vásárolta a plakátokat, akkor a listaárból adott kedvezmény tiltott párttámogatásnak minősül,
  2. ha pedig beismeri, hogy túlköltötte magát, akkor meg a kampányfinanszírozási törvényt szegte meg.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ha rá is sütik a Fideszre, hogy túlköltekezett, akkor is csak minimális bírságot fog kapni.

Korábban a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International által közösen készített jelentésben azt írták, a Fidesz, a kormány és a CÖF összesen 3,09 milliárd forintot költött 12 171 darab plakátra, míg az ellenzéki összefogásnak 390 millió forintja volt 1564 plakátra.

Az elemzés szerint a kormányoldal költéséből 1,427 milliárd forintot költött a Fidesz, 1,036 milliárdot a kormány a "lakosságot tájékoztató kampányára", a Civil Összefogás Fórum pedig 633 millióból hirdette a Gyurcsány Show-t. Ebből már a Fidesz önálló költése is túllépte a törvényileg megengedett 1,177 milliárd forintot.