8169 forintot hajtott be a NAV a 2,6 milliárdos kamupárt-támogatásokból

Nem is törik magukat, hogy visszaszerezzék a közpénzt?

Ahogyan a működésüket sem akadályozták, úgy a tartozásaikat sem hajtják be a választók megtévesztését szolgáló kamupártoknak.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdezte meg a NAV-ot arról, hogyan állnak a kamupártok támogatásainak behajtásával, az eredmény pedig egészen elképesztő. A 444.hu szerint az adóhatóság azt írta a képviselőnek, hogy

„A NAV által indított végrehajtási eljárások egy esetben, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt estében vezettek eredményre 8169 forint összeget érintően.

Mindezt úgy, hogy a hivatal szerint 17 párt összesen 2,6 milliárd forinttal tartozik a költségvetésnek.

A lap ki is számolta, hogy a behajtás sikere az összeg 0.0003 százaléka.

A kamupártok működésének lénye az, hogy a jelöltek fejenként egymillió forintot kapnak az államtól a kampányukra, ha sikerül elég ajánlást szerezniük. Ráadásul ha a párt országos listát is tud állítani a jelöltekből, akkor több százmillió forint támogatást kap.

Szabály szerint azoknak a pártoknak és jelölteknek, akik nem érik el a minimális szavazatszámot a választáson, a támogatást vissza kell fizetniük.

Ez az, ami nem történik meg.

Az elmúlt választások során több esetben is előfordult, hogy rendkívül szoros eredmény mellett úgy nyert egy-egy kormánypárti jelölt, hogy ellenzéki pártok neveihez hasonló, megtévesztő kamupártok vittek el szavazatok egy részét.