Karácsony: Kézzelfogható, gyakorlatias politikára van szükség Budapesten

Karácsony: Kézzelfogható, gyakorlatias politikára van szükség Budapesten

Válságok sora rángatja a világot és benne a fővárost is - erről is értekezett a főpolgármester, amikor ma esküt tettek a képviselők a Fővárosi Közgyűlésben. Szentkirályi Alexandra áll a kormánypártok frakciójának élén, a Tisza Pártén Ordas Eszter, míg Vitézy Dávid a Podmaniczky Mozgalom néven megalakult képviselőcsoportot vezeti. Az MKKP-frakció vezetője Kovács Gergely, aki egyben hegyvidéki kerületvezető is.

A júniusi választásokon megválasztott képviselők eskütételével péntek délelőtt megalakult az új Fővárosi Közgyűlés. Az új összetételű közgyűlést a főpolgármester, Karácsony Gergely és 32, a fővárosi listáról mandátumot szerzett képviselő alkotja.

Elsőként a főpolgármester tett esküt, majd őt követték a képviselők. Egy képviselő, Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, a XII. kerület új polgármestere nem volt jelen, neki a következő ülésen kell majd letennie esküjét.

Karácsony Gergely az eskütételeket követően mondott beszédében kiemelte: Budapesten nem az egyik vagy a másik politikai oldal van hatalmon, hanem a budapestiek. Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik - hangsúlyozta.

"Felelősségből ugyan eltérő mennyiségben porcióztak közöttünk a budapestiek, de mindannyiunkra róttak ebből. A legtöbbet természetesen rám"

- fogalmazott, hangsúlyozva: ennek a felhatalmazásnak eleget tennie kötelessége.

Karácsony szerint a testület tagjai "sokfelől, sokféle világlátással, különböző elvekkel és hitekkel" érkeztek, és szerinte "úgy helyes, ha mindannyian ragaszkodunk az elveinkhez és a hiteinkhez, de Budapest szeretete bizonyosan összeköt bennünket, és ez alap is a közös munkára".

Karácsony szerint kézzelfogható, gyakorlatias politikára van szükség Budapesten

Pest városnak úgynevezett polgárlevelét idézve, amely szerint a pesti polgár immár városlakó és a város "szabadságaiban, privilégiumaiban, s igazaiban részessé tétetik", a főpolgármester azt hangsúlyozta: mától azon kell dolgozniuk közösen, hogy ezeket nap mint nap részessé tegyék a budapestiek hétköznapjainak, "Budapest mai szabadságait, jelen idejű jogait és létező igazságait".

A főpolgármester aláhúzta:

Budapestnek kézzelfogható, gyakorlatias politikára van szüksége. Muszáj látni, hogy mennyire megváltozott a világ körülöttünk és hogy ez a változás nem fog megállni: hogy válságok sora rángatja a világot és benne Budapestet is, és azért muszáj, hogy világos jövőkép mellett "lecövekeljük" a városunkat

- hangoztatta.

Érvelése szerint a városkormányzás prózai műfaja új hozzáállást igényel mindenkitől ebben az új közgyűlésben, mert mától itt mindenkinek már nemcsak arra a kérdésre kell tudni válaszolni, hogy mit és miért, hanem arra is, hogyan és miből.

Karácsony azt javasolta, hogy a dolgok emberi léptékének helyreállítására koncentráljanak.

A követendő célok közé sorolta azt, hogy

senki ne veszítse az életét közlekedési balesetben, és ehhez minden okosan kialakított sebességcsillapítás, zebra, kamera, közelebb vihet.

Nemcsak a hajléktalanellátást kell javítani, de orvosolni kell a lakhatási válság hatásait is. Továbbá élhetőbb lesz Budapest és az itt lakók is egészségesebbek lesznek, ha tovább folytatódik a városon belüli sétálás arányának jelentős növekedése és a bringás forradalom - mondta Karácsony Gergely, aki azt is kiemelte: folytatni kell az akadálymentesítést, a közterületek zöldítését, folytatni kell a fásítást, meg kell építeni a hiányzó árvízvédelmi szakaszokat, és tenni kell annak érdekében, hogy esőből minél többet vizet megfogjanak.

Hat frakcióból áll a vegyes összetételű fővárosi testület

A testületben tíz-tíz képviselője van a Fidesz-KDNP-nek és a Tisza Pártnak, a Demokratikus Koalíciónak (DK) három, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) három, a Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldeknek szintén három, a Párbeszéd-Zöldeknek kettő, az MSZP-nek egy.

A főpolgármesteri tájékoztatás szerint a közgyűlésben hat frakció alakult:

a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja Szentkirályi Alexandra vezetésével, a Tisza Párt frakciója Ordas Eszterrel az élén, a DK-frakció Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi polgármester vezetésével. Az MKKP-frakció vezetője Kovács Gergely, valamint a Podmaniczky Mozgalom néven alakult meg a Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldek közös frakciója Vitézy Dávid vezetésével.

Az MTI beszámolója alapján az ülés kezdete előtt a Második Reformkor aktivistái demonstráltak a Városháza épülete előtt, és olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyeken többek közt az volt olvasható: "Orosz, kínai befektetők be, Diákváros ki"; "Stop aranyvízum"; "A lakhatás nem business".

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester kezet fog Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével, amikor gratulál az esküt tett képviselőknek a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2024. október 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd)