Karácsony választási csalás kísérletének értelmezi az újraszámlálást, ha nincsenek garanciák

Karácsony választási csalás kísérletének értelmezi az újraszámlálást, ha nincsenek garanciák

A Vitézy Dáviddal szemben mindössze 41 vokskülönbséggel újraválasztott főpolgármester négy garanciális elemhez ragaszkodik.

Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását - adta hírül az MTI.

Az újrázó Karácsony Gergely a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöltjeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, és a rendkívül szűkös győzelme után is azt mondta, kiáll az újraszámlálás mellett, kihívója, Vitézy Dávid pedig eközben igyekezett megfellebbezni az eredményt.

Most hétfői sajtótájékoztatóján viszont Karácsony úgy fogalmazott:

négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában "teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként" fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását.

Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, akkor az eredménytől függetlenül joggal gondolhatjuk azt, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A négy garanciális elemet ismertetve Karácsony elmondta:

🔴 a szavazólapokat, szavazóurnákat "ne vigyék sehova", ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, valamint

🔴 az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak.

🔴 A harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljes körű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat "legapróbb részleteinek" a dokumentálásával történjen.

🔴 A negyedik garanciális elem az, hogy

plusz megfigyelők delegálásra legyen lehetőség

- sorolta Karácsony Gergely.

(Címlapkép: Karácsony Gergely/Facebook)