Vitézy nem nyugszik: megfellebbezi a főpolgármester-választás eredményét

Vitézy nem nyugszik: megfellebbezi a főpolgármester-választás eredményét

Miután a teljes újraszámlálásra már nincs mód, a politikus az érvénytelen szavazatokat számoltatná újra.

Vitézy Dávid fellebbez a választási eredmények kapcsán, így kezdeményezi a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását - jelentette be a Karácsony Gergellyel szemben iszonyúan szoros küzdelemben alulmaradó politikus szerdai sajtótájékoztatóján.

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, aki a voksoláson a második legtöbb szavazatot szerezte meg, azért kezdeményezi az újraszámlálást, mert véleménye szerint rendszerszintű hiba történt. Mint mondta, erre utal, hogy

rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született, és húsz kerület több mint 200 szavazóköréből érkeztek jelzések az érvénytelen szavazatok kapcsán.

Vitézy Dávid elmondta, hogy a budapesti szavazókörökben nem volt egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan húzzák ki a választástól visszalépett Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) nevét a szavazólapról. Volt, ahol ezt jól láthatóan tették meg, míg például a VII. és a IV. kerületben csak nagyon vékonyan húzták át a visszalépett jelölt nevét - mondta el.

Vitézy hozzátette, ebben a két kerületben nagyobb arányban voltak érvénytelen szavazatok.

A jogszabályok szerint érvényes az a szavazat, amelyen ugyan beikszelték Szentkirályi Alexandra nevét, de mellette más jelölt mellé is érvényesen ikszet tettek a választók

- hangsúlyozta Vitézy Dávid, majd megjegyezte, véleménye szerint félreérthető volt a Nemzeti Választási Iroda iránymutatása az érvénytelen szavazatok kapcsán.

Kiemelte, hogy senkit sem gyanúsít szabálytalansággal, a rendszerszintű hibára hívja fel a figyelmet.

Azért van a fővárosban a Fővárosi Választási Bizottság, azért a főpolgármester a felelős a budapesti választások szabályszerű lebonyolításáért, hogy olyasmi ne történjen, ami most itt megtörtént - tette hozzá.

Vitézy Dávid úgy látja, hogy ha nem történik meg az újraszámlálás, az bizonytalan helyzetet eredményez, és veszélyezteti a főpolgármester, az újrázó Karácsony Gergely legitimitását.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a kezdeményezést, akkor a Kúriához fordul.

A pártfüggetlen politikus kezdeményezését még szerdán délután benyújtja a Fővárosi Választási Bizottsághoz.

(Címlapkép: Vitézy Dávid - Facebook)