Karadzicnak megérheti fellebbezni

Tóth Norbert az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában viszont hozzátette: úgy véli, Radovan Karadzic esetében a fellebbviteli szakaszban sem fogják enyhíteni a kiszabott büntetést, hanem helybenhagyják a 40 éves börtönbüntetést. Hozzátette: a negyven év is kevesebb, mert levonják belőle azt a hét és fél évet, amit a volt elnök őrizetben töltött.

Az NKE jogásza úgy vélekedett: alapos munkát végzett a törvényszék. Mint kifejtette, az eljárás során több mint hatszáz tanút hallgattak meg, több mint 2500 oldalas az ítélet. Tóth Norbert szerint még ebben évben lezárulhat a volt boszniai szerb elnök ügye.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek - az az év végén aláírt daytoni békeszerződés pedig eltiltotta hivatalától -, ő azonban éveken át bujkált, csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának. A következő évben kezdődött meg a hágai pere.

Csütörtökön az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A testület a súlyos ítéletet az 1992 és 1995 közötti, mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt szabta ki.