Kárpátalja: küszöbön az újabb sorozási hullám

Június 18-án rögtön kezdődik a sorozás hatodik szakasza.

A mobilizációk között egyáltalán nem lesz szünet, mert nagyon rosszul alakulnak a mutatók. Kijevben azonban nem akarnak tudomást venni arról, hogy az ország férfi lakossága egyszerűen nem kíván harcolni. Mindenki nagyon jól látja, mi folyik valójában Kelet-Ukrajnában, s egy értelmetlen vérengzésben senki sem akarja feláldozni az életét. A Szegodnya című napilap nagyobb cikket szentelt a témának, amit a zak-kor.net is közölt.

Az említett lap hivatalos megkereséssel fordult a vezérkari főnökséghez, de ott nem kaptak érdemi választ kérdéseikre. Szerették volna tudni, az ötödik mobilizáció során hányan vonultak be, ám a katonai vezérkar ezt az adatot titkosnak minősítette. Úgy tudni, 20 ezer embert sikerült mozgósítani, s legalább ugyanennyit szeretnének most is. A legtöbb probléma Lemberg, Voliny megyében adódott és Kárpátalján. Ezeken a helyeken egyszerűen nem találják odahaza a férfiakat, aki csak tudott, külföldre menekült. Ezért mindenféle eszközzel próbálkoznak a hadkiegészítő emberei. Megesett, hogy a határon vagy a buszon kézbesítették a „povesztkát”.

A héten néhány magyar faluban – Csongor, Szernye, Barkaszó, Izsnyéte – a hajnali órákban jártak házról házra a mobilizátorok. Rengetegen megkérdőjelezik ennek és a hasonló kirívó eseteknek a jogosságát. Erre reagálva a vezérkar azt nyilatkozta, bárhol és bárkinek átadhatják a behívót, mert azt a törvény konkrétan nem részletezi, tehát az ő olvasatukban nem jogellenes a durva fellépésük.

Most még tovább mennének. Már a parlament előtt van az a tervezet, ami a mobilizációs folyamatba aktívan bevonná a polgármestereket és az intézményvezetőket, cégtulajdonosokat. Kötelességük lenne saját lakosaik, munkatársaik, beosztottjaik „kiszolgálása” a katonai hatóságoknak. Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás civil csoportosulás vezetője úgy véli, az illetékesek semmit sem tanultak saját eddigi hibáikból. Képtelenek felfogni, hogy az emberek nem akarnak háborúzni. Egyre inkább megfélemlítő és kényszer megoldásokhoz nyúlnak, ami csak ront az egészen. További gond a hadkiegészítők parancsnokainak korrupt viselkedése. Aki a markukba kerül, igyekszik őket lefizetve megúszni a behívást. A hadkiegészítők 426 parancsnokából 35-tel szemben indult eljárás kenőpénz elfogadása miatt. Mondani sem kell, garantáltan nem minden ügy került felszínre.

A mobilizáció hatodik fázisa nagyvonalakban ugyanúgy fog kinézni, mint a mostani ötödik. Annyiban azért nehezebb lesz, hogy már szinte mindenkit hadra fogtak, akit lehetett, így az újak felkutatásában biztosan nem riadnak vissza a módszerektől. Aki egyszer már járt a fronton, s szerencséjére valahogy hazajött, azok közül csak nagyon, de nagyon kevesen hajlandóak még egyszer visszatérni. Most a hadkiegészítőkben elsősorban a tankistákat, a sofőröket, a felderítőket, a tüzéreket, a kommunikációs szakembereket keresik majd.