Kásler Miklóstól kérnek segítséget a túlterhelt, alulfizetett szociális munkások

Kásler Miklóstól kérnek segítséget a túlterhelt, alulfizetett szociális munkások

Nyolc szervezet kéri levélben Kásler Miklóst, hogy végre vigyenek véghez valódi bővítést a házi segítségnyújtás és a támogató szolgálatok területén és történjen meg a szociális szakemberek bérrendezése. Az aláírók szerint csak akkor van lehetőség az emberi erőforrások minisztere által bejelentett intézkedési terv végrehajtására, ha az újratervezett idei és jövő évi költségvetésben is pluszforrást kapnak.

Nemcsak az egészségügyi dolgozókat terheli túl a koronavírus-járvány, a szociális ágazatot is rendkívüli mértékben megviseli a védekezés miatti pluszmunka. Ugyan az egészségügyi dolgozók helyzetét legalább átmenetileg megpróbálta rendezni a kormány a pénteken bejelentett félmilliós jutalommal, a szociális dolgozók problémáit évek óta lesöprik az asztalról.

Felháborítónak tartja a szociális szakszervezet, hogy róluk megfeledkezett a kormány

Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó félmillió forintot kap idén a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében. Az ágazatra hatalmas teher nehezedik, miközben az érintettek béremeléssel kapcsolatos kéréseit évek óta figyelmen kívül hagyja a kormányzat. Hasonló helyzetben vannak a szociális dolgozók, akikre szintén óriási teher nehezedik a koronavírus elleni védekezés miatt, viszont az ő munkájuk elismeréséről nem beszélt a miniszterelnök.

Épp ezért fordultak az illetékes minisztérium vezetőjéhez, azt szeretnék, hogy az idei költségvetés újratervezéskor és a jövő évi büdzsé meghatározása során a Kásler Miklós tegyen meg mindent a fogyatékossággal élő emberek, a gondozásra szoruló idős emberek és az őket gondozó családtagok pluszforrásokhoz juttatásáért.

Bővítsék ki a házi segítségnyújtást és a támogató szolgálatokat, és tekintsék elsődleges feladatuknak a rendszerben dolgozó, áldozatos munkát végző szakemberek bérrendezését is

- olvasható a közleményben.

A dokumentum arra is rámutat, a jelenlegi járványhelyzet fájdalmasan bizonyítja mindenki számára, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a családok, akik az év minden napján a négy fal közé szorulnak. A mostani helyzetben minisztériumi segítség híján még rosszabb helyzetbe kerülnek a legelesettebbek a kritikus állapotok miatt. A felhívás szerint az alapszintű bővítés hozzávetőlegesen

60-70 milliárd forintból megoldható lenne.

Kásler Miklós néhány napja ugyan bejelentett egy intézkedési tervet az otthonápolók megsegítésére, de a közlemény egyik aláírója, a Társaság a Szabadságjogokért szerint, ha ehhez nem rendelnek megfelelő anyagi támogatást akkor az önkormányzatok nem tudnak majd segíteni.

Az önkormányzatok nem tudják ellátni a rájuk terhelt plusz feladatokat. Ismételten kérjük tehát, rendeljen a felelős minisztérium forrást is a szükséges feladatok ellátásához

- mondta az Alfahírnek Boros Ilona, a TASZ jogi munkatársa, aki azt reméli, hogy nyolc szervezet kérését már nem hagyják figyelmen kívül az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Ígéretek helyett valódi segítséget várnak a szociális ágazat szereplői

A közleményt jegyző civil szervezetek abban reménykednek, hogy a járvány nyomán meghozott kormányzati intézkedésekből, ezúttal nem hagyják ki a legnehezebb helyzetben lévőkkel foglalkozókat - mondta el az Alfahínek Köves Ferenc. A levelet szintén aláíró Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke úgy fogalmazott, a mostani krízis helyzetben még nagyobbak az elvárások, viszont úgy tűnik, a szép szavakon túl megint nem kapnak semmit. 

Azt szertnénk, ha Kásler Miklós minisztere úr, határozottan kiállna az ágazat érdekeiért és ez nemcsak szavakban nyilvánulna meg, hanem védőeszközökben és pénzben

- tette hozzá Köves Ferenc.

A járvány kitörése előtt is rendszeresen kérték helyzetük rendezését, Rétvári Bence decemberben személyesen vette át az erről szóló kérelmeket, de az EMMI parlamenti államtitkára azóta az érdekképviselet szerint szóba sem áll a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével.

A közleményt aláíró nyolc szervezet:

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány
Egyesület az Inklúzióért
"Életet az éveknek" Országos Szövetség
Nyugdíjasklubok Életet az Éveknek Területi Egyesülete Budapesti szervezete
Völgyzugolyház Alapítvány
Önállóan Lakni Közösségben élni Csoport
Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)