Katonákkal helyettesítenék az oktatásból hiányzó tanárokat Orbánék

Katonákkal helyettesítenék az oktatásból hiányzó tanárokat Orbánék

Tanárnak képezhetik át az 55 év feletti honvédeket, akiket aztán a tankerületekhez vezényelhetnek át. Erről egy salátatörvényt nyújtott be Semjén Zsolt sunyiban közvetlenül a választás után.

Kiakadtak a pedagógusszakszervezetek a státusztörvény kedden elfogadott módosításán, miszerint 55 év feletti tiszteket és altiszteket vezényelhetnek át a tankerületekhez, akik akár tanárok is lehetnek, nevelő-oktató munkát végezhetnek – számolt be az atv.hu. A katonák tanárokká képzéséről a tankerületeknek kell gondoskodniuk.

Gyakorlatilag egy áttalpaló, egy tanfolyam által ő már pedagógussá válik, ez egészen elképesztő, ez a pedagógus pályának az abszolút lenézéséről szól

– véli a csatorna által megkérdezett Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Szerinte Pintér Sándor minisztériuma gyakorlatilag gyermekmegőrzőnek tekinti az iskolát.

„Történik mindez egy olyan Magyarországon, ahol egyébként pedagógusokat nem engednek vissza a pályára bosszúból azért, mert szeptember 15-ig tavaly aláírtak egy olyan papírt, hogy nem kívánnak a státusztörvény hatálya alatt dolgozni” – nyilatkozta az ATV-nek Nagy Erzsébet.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is döbbenetesnek tartja a katonatanárokról szóló törvénymódosítást:

Utoljára a chilei junta idején vezényeltek katonákat oktatási intézménybe, tehát ez szégyen a magyar társadalomra nézve

– nyilatkozta Totyik Tamás, majd hozzátette, hogy amikor az Orbán-kormány békét hirdet és a látszólag a béke élharcosa, akkor hogy gondolhatják, hogy kötelező honvédelmi nevelést vezetnek be az oktatási intézményekbe, valamint katonákat vezényelnek az iskolákba.

A 2023-as tanévben hat középiskolában kezdődött meg a honvédelmi tantárgy próbaoktatása. Mára már száz felett van azoknak a középiskoláknak a száma, ahol kötelező honvédelmi ismereteket tanítani.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveleti Vezetési Irányító Központban, Székesfehérváron. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)