Kauzsaytanya: ahol nem számít a törvény

A cigányság antiszociális rétege kimutatta a foga fehérjét, amikor fenyegetni kezdték azokat, akik szembesítették őket a törvényi előírásokkal. 

Az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai harmadszorra látogattak el a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei, Magy községhez tartozó Kauzsaytanyára, ahol ismét szeméthegyekkel, áramlopásokkal és gyermekveszélyeztetéssel találkoztak. A cigányság antiszociális rétege itt is kimutatta a foga fehérjét, amikor fenyegetni kezdték azokat, akik szembesítették őket a törvényi előírásokkal. 
 
A terepszemléről videót is készítettek, ami tökéletesen bemutatja, hogy hogyan élnek a településrészen, már amennyiben ez életnek nevezhető. Hogyan veszélyeztetik a gyermekeiket, hogyan dobálják szét a szemetet, és hogyan lopják az áramot (azt érdemes tudni, hogy az illegálisan vételezett áramot az áramszolgáltatók üzemi veszteségként könyvelik el, amit a település normálisan fizető lakóinak számláznak ki). 
 
A terepbejárás után Orosz Mihály Zoltán, Zagyva György Gyula és társaik több bejelentést is tettek a helyi hatóságoknak. Sajnos sejthető azonban, hogy sem az önkormányzat, sem a megfelelő hatóságok nem fogják a változásokat elindítani. Hogy miért, arra a legjobb válasz a videóban is elhangzik: "ki fognak jönni, és azt fogják mondani, hogy rendezett a körülmény." 
 
Úgy tűnik tehát, hogy amíg a felelős hatóságokat az antiszocális lakosság meg tudja félemlíteni, addig változás nem lesz sem itt, sem más településeken. Addig az egyetlen út az, ha egyre több normafelmutató és törvényszembesítő csoport szerveződik, akik a megfelelő képzettség birtokában nem hagyják, hogy a társadalomból kiileszkedett családok a többségi társadalmon élősködjenek, és a jogszabályok helyett saját törvényeket alkossanak. 
 
A környéken lakók pedig addig jobban teszik, ha áthaladva a Kauzsaytanyát átszelő betonúton (amelyet korábban simán átvágtak, hogy ott vezethessék át az áramot) inkább nem is lassítanak, csak arra vigyáznak, hogy el ne sodorjanak valakit, mert akkor könnyedén megismétlődhet Szögi Lajos tragikus esete. És elkezdik tanulmányozni az Érpataki Modellt.