Kazahsztán: Megkezdődött az KBSZSZ-erők távozásának előkészítése

Kazahsztán: Megkezdődött az KBSZSZ-erők távozásának előkészítése

Elkezdték átadni a kazah biztonsági erőknek az általuk őrzött kazahsztáni "társadalmi jelentőségű" objektumok védelmét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) békefenntartói, és megkezdték a haditechnika felkészítését az állandó állomáshelyre való visszatérésre - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium az MTI tájékoztatása szerint.

A moszkvai katonai tárca szerint az alegységek visszavonásának előkészítése a KBSZSZ kollektív békefenntartó parancsnoksága és a kazah védelmi minisztérium megállapodásával összhangban kezdődött meg. Az alegységek, "a kitűzött feladatok elvégzése után" megkezdték a haditechnika és anyagi eszközök felkészítését az orosz légierő szállító gépeibe való berakodáshoz. "A KBSZSZ békefenntartóinak hazatérését a kazah féllel együttműködve szervezik meg" -  áll a közleményben.

Vlagyimir Zanejtgyinov, a KBSZSZ sajtótitkára kijelentette: a kontingens kivonásának rendjét csütörtökön erősíti meg a szervezet védelmi miniszteri tanácsa. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán Sztanyiszlav Zasszal, a KBSZSZ főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén bejelentette a békefenntartó művelet végét Kazahsztánban. Azt is közölte, hogy a kivonás csütörtökön kezdődik meg és a művelet tíz napig fog tartani.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt, amelyek napokon belül politikai megmozdulásokba, zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzéseknek halálos áldozatai is voltak. Tokajev ezt követően fordult segítségért a volt szovjet tagköztársaságokból álló KBSZSZ-hez.

A szervezet vezetőinek hétfői online tanácskozásán Tokajev a behívott kontingens létszámát 2030 főben nevezte meg. Mint mondta, a békefenntartók 250 haditechnikai eszközzel rendelkeznek. A moszkvai védelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a kontingensben csaknem 1500 orosz katona szolgál.