Továbbra is tüzelnek egymásra az ukránok és az oroszok

A függetlenségpártiak 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal heves támadást intéztek.

A közlemény szerint a katona akkor vesztette életét, amikor a Moszkva által támogatott szakadárok a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel, valamint nagy kaliberű golyószórókkal és kézi lőfegyverekkel heves támadást intéztek a Donyeck melletti Avgyijivka településnél lévő védelmi állásukra. A parancsnokság szokásos reggeli jelentése alapján az elmúlt napban a szakadárok összesen 46-szor nyitottak tüzet. A legsúlyosabb Donyeck környékén volt a helyzet, de a támadások kiterjedtek a frontvonal egész hosszára.

Az autonómpártiak tüzérsége ismét napok óta lövi Avgyijivkát, ahol emiatt ismét megszakadt az áramellátás. A hét közepén két katona vesztette életét az Avgyijivka elleni tűztámadásokban.  A Donyecktől mintegy 30 kilométerre északra, a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán fekvő, a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt több mint 35 ezer lakosú Avgyijivkát rendszeresen támadják az oroszajkú erők, gyakran nehéztüzérséget is bevetve. Az év eleje óta gyakorlatilag folyamatosan lövik a települést, ahol számos lakóházat is leromboltak a becsapódó lövedékek, továbbá katonák mellett több civil áldozatokat is szedtek a támadások.

Január végén szükségállapotot hirdettek Avgyijivkában, és megkezdték a lakosság evakuálását. Közben a donyeckiek is a tűzszünet megsértésével vádolják az ukrán fegyveres erőket. Vasárnap a DAN donyecki hírügynökség azt jelentette, hogy Donyecktől északra, a szakadár ellenőrzésű Horlivka északi peremvidékén, közvetlenül a frontvonalon fekvő Zajceve településen megsérült egy civil lakos az ukrán hadsereg támadásai következtében. Ezt Ivan Prihogyko, Horlivka városának ideiglenes városvezetője közölte. A Donyecki Népköztársaság parancsnoksága vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők összesen 41-szer sértették meg a tűzszünetet az elmúlt 24 órában. A kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - minszki összekötő csoport április 1-jén léptetett életbe újabb tűzszünetet. Kijev és szakadárok egyaránt vállalták, hogy tartják magukat a fegyvernyugváshoz.