Kell legyen politikai felelőse a Pharaon-ügynek

Ghaith Pharaon a kormány tudtával kapott vízumot és tartózkodási engedélyt.

Mirkóczki Ádám, a legerősebb ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta:

a Fidesz "sorozatosan hazudik azért, hogy lophasson", és közben a legnagyobb biztonsági kockázatnak teszi ki az országot. Mint mondta, a kormánypárt hazugságspirálba került, és nem tud abból kijönni.

Kifejtette: a legfrissebb sajtóhírek szerint Ghaith Pharaon a kormány tudtával kapott vízumot és tartózkodási engedélyt, azonban utóbbihoz nem vették le a kötelezően előírt biometrikus adatokat, vagyis ujjlenyomatot, és nem csináltak arcképet.

Pharaon úgy kapott tartózkodási engedélyt, hogy még ujjlenyomatot sem kértek tőle

A terrorizmus támogatásáért is körözött szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon 2014 elején tartózkodási engedélyt kapott hazánkban, ami 2016. november 1-jén járt le, értesült a Heti Válasz. A minisztérium ezt azután közölte, hogy a Demokratikus Koalíció vizsgálatot követelt.A BM reagálásában az áll, hogy "Ghaith Pharaon" néven aposztrofált személyt az Interpol 1992.

A jobbikos politikus kijelentette: semmilyen hatóság nem kerülheti meg a törvényeket, és kell hogy legyen politikai felelőse annak, hogy az azonosítás elmaradt.

Szerinte ez azt jelzi, hogy a kormány a kezdettől tudta, hogy keresett, veszélyes bűnözővel van dolga, azonban kivételt tettek vele annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és Orbán Viktor miniszterelnök családja üzletelhessen vele.

Mirkóczki Ádám kitért arra is:

az eset rávilágít, milyen szűrők lehetnek a letelepedési kötvények mögött, mert ez azt üzeni, hogy valaki lehet bármekkora bűnöző, ha pénze van és megfelelő üzleteket köt a kormány holdudvarával, akkor nyugodtan jöhet.

Ez azt is megmagyarázza, hogy a kérvényezők személyét még a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén is titkolják - közölte.

A szóvivőt kérdezték az alkotmánybírák jelöléséről. Sérelmezte, hogy a kormánypártok nem egyeztettek a Jobbikkal a kérdésről, és szóvá tette, hogy az LMP a háttérben "lepaktált" a Fidesszel.

"Hogy ennek milyen ára van, vagy mit kapott cserébe az LMP, az most még nem tudjuk, ezt majd nekik kell megmagyarázniuk"

- jegyezte meg. Tudatta azt is, hogy a megnevezett jelöltekről a Jobbik még nem alakította ki álláspontját.

Kötvénybiznisz: Akár egy életre is szólhat a letelepedési engedély

A Magyar Nemzet információi szerint sem Rogán Antal, sem Lázár János nem mondott igazat a sajtóban, amikor arra utaltak, hogy a kötvényes bevándorlóknak öt év után haza kell menniük. A letelepedési engedély korlátlan tartózkodásra jogosít fel, vagyis az a külföldi, aki egyszer megkapta, élete végéig legálisan tartózkodhat hazánkban.