Kemény szigor vár a magyar szurkolókra Marseille-ben

A legkisebb rendbontásért is fogda jár, a rendbontók ellen bírósági eljárás indul.

Az mlsz.hu a helyszínen tartózkodó magyar konzuli szolgálatra hivatkozva arról számolt be szerdán, hogy az Izland elleni szombati Európa-bajnoki mérkőzés előtt az eddigieknél nagyobb szigor vár a magyar drukkerekre.

Akinél piro lesz, már viszik is el

A rendőrség a várható intézkedésekről tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget. Eszerint eljárás indul már pirotechnikai eszköz birtoklása miatt is, ami azt jelenti, hogy legalább egy éjszakát fogdában tölt az érintett. Ugyancsak eljárást indítanak azzal a szurkolóval szemben, akinél a városban vagy a stadionba vonuláskor, érkezéskor erőszakos viselkedés gyanúját valószínűsítő eszközt találnak. Az eddigieknél szigorúbb lesz a beléptetés a stadionnál, a mérkőzésen pedig jelen lesz a FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű szervezet képviselője, aki figyeli a szurkolók viselkedését, elsősorban a rasszista megnyilvánulásokra fókuszálva.

Nem ajánlatos a városnézés

A helyi hatóságok nem ajánlják a marseille-i városnézést, illetve azt, hogy a magyar szurkolók a mérkőzés napján a belvárosból - a régi kikötőtől - indulva vonuljanak a stadionhoz. Közlekedési szempontból ugyanis nem tudják biztosítani az útvonalat - azon a szokásos napi forgalom zajlik -, továbbá jelzik, hogy a belvárosban az átlagosnál sokszorosan nagyobb a veszélye annak, hogy más, esetleg ellenséges szurkolókkal vagy helyi illetőségű rendbontókkal találkoznak a magyar futballrajongók.

Amennyiben rendbontás történik, a rendőrség azonnal közbelép, és elviszi az általa közreműködőnek ítélt embereket. Az érintettek a legenyhébb esetben is lemaradnak a meccsről, de bírósági ügy is lehet a következmény.

A szervezők azt javasolják, hogy a szurkolók a tengerparti szurkolói zónától vonuljanak a stadionhoz, ahol minden szempontból garantálható a felvonulók biztonsága.

Az MLSZ ellen is eljárás indul

Az mlsz.hu arról is beszámol, hogy

"a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóinak többsége - az Európa-bajnokság magas mércéjével mérve is - kiemelkedően jó hangulatot teremtett Bordeaux-ban",

az osztrákok elleni, keddi csoportmérkőzésen,

"az UEFA jelentése alapján ugyanakkor eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt".

Ezzel kapcsolatban részleteket nem közöl.

A Sud Ouest internetes kiadása ugyanakkor arról számolt be szerdán, hogy előállítottak egy erősen ittas magyar szurkolót, aki maszkkal és boxerrel akart bejutni a bordeaux-i stadionba. A lap értesülése szerint egy 27 éves budapesti férfival szemben jártak el a rendőrök. Őrizetbe vették, így a mérkőzést nem nézhette meg, s eljárás indult az ügyében.