Kémkedés állhat az MTVA lehallgatása mögött?

Elvileg az Alkotmányvédelmi Hivatal is védi a létesítményt, mégis bepoloskázták.

Komolyabb következményei lehetnek a márciusban kipattant lehallgatási botránynak, mint az első pillanatban sejthető volt.

Az intézmény ugyanis, az MTVA teljes szervezetével egyetemben, nemzetbiztonsági védelem alá esik, ez pedig felveti annak a gyanúját, hogy a professzionális eszközökkel végzett, jól szervezettnek tűnő tiltott adatszerzés kémkedési céllal történt.

Ezt a gyanút látszik igazolni az a tény is, miszerint az ügyben Enyedi Csaba adminisztrációs igazgató mellett gyanúsítottként kihallgatott Vas Imre üzemeltetési igazgató a következőt nyilatkozta a rendőrségnek:

"Az eszközök telepítése magasabb célokat szolgált."

Egyelőre ugyan csak találgatni lehet, hogy mi volt a Vaszily Miklós, MTVA-igazgató tárgyalójába elhelyezett eszközök célja, az viszont biztos, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körét meghatározó 2009/2015. (XII. 29.) Kormányhatározat alapján, elvben az MTVA teljes szervezetét védő rendvédelmi szervek (HM szervei, BM valamennyi szerve, ide értve az Alkotmányvédelmi Hivatalt is) hibáztak.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) védelemben játszott szerepével kapcsolatban az MTVA sajtóosztája így reagált az Index kérdésére:

"Törvényi felhatalmazás alapján, a törvényben meghatározottaknak megfelelően az AH-nak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmében."

Ennek ellenére a Belügyminisztérium nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy konkrétan melyik szervezet védi az MTVA-székházat, illetve lesznek-e személyi konzekvenciái a súlyos mulasztásnak.

 

Durva! Rábukkantak egy lehallgatókészülékre az MTVA székházában

Az ORFK sajtóosztályának közlése szerint az ügyben tiltott adatszerzés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak nyomozást. Az MTVA annyit közölt, hogy az ügyben a rendőrségi tájékoztatást kell irányadónak tekinteni. Vaszily külföldön van, de annyit elárult, hogy nem tudott a lehallgatókészülékről. Vaszily Miklós 2015. augusztus 15-ig az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese volt, majd megbízott vezérigazgató lett.