Büdösfalván már Mészáros Lőrincben bíznak

Nem kitalációról és nem egy fiktív településről van szó.

Az Egertől 16 kilométerre található, 2300 fős települést a környékbeli népnyelv keresztelte át. A jelzőt a falu a határában található gombaüzemnek köszönheti, ami három évtizede keseríti meg az ott élők életét. Nem szokványos Magyarországon, hogy egy nem túl gazdag régióban található községnek egy munkahelyeket teremtő üzem okozza a legnagyobb problémát, ám itt mégis ez a helyzet: családok sokasága költözött már el más településre.

Az üzemben a helybéliek közül nem sokan dolgoznak, a tulajdonos inkább az olcsóbb ukrán munkaerőt preferálja. A település határában lévő gyárat működtető cég ráadásul a szomszédos Demjénben van bejegyezve, így az anyagi haszonról is lemondhatnak a kerecsendiek. Megkapják viszont a nem túl kellemes szagot, és a szennyvizet, amit rendszeresen ráeresztenek a falura, hogy aztán a Laskó-patakba, és végül a Tiszába folyjon. Épp ez történt akkor is, mikor a településen jártunk.

"Ebben a témában számos tv-riport, újságcikk készült, 2009–ben még egy félpályás útlezárásig is eljutott a lakosság, mondanom sem kell talán, minden eredmény nélkül" - mesélte portálunknak Molnár Attila, a helyi mezőőr. 2014-re aztán milliárdos uniós forrásból elkészült a zárt rendszerű gombatermesztő, amit átadtak, mert szorított a határidő, ám a helyzet egyáltalán nem javult.

Az üzem mellett elhaladó Demjéni úton évek óta repedeznek a házak a telep miatt létrejött jelentős kamionforgalom miatt. "Itt már nem apró dolgokról van szó, van akinek 20-30 éves háza gyakorlatilag ketté van repedve, de nincs olyan ingatlan a Demjéni úton, ami a forgalom hatására ne repedt volna meg. Többször lett felszólítva emiatt is a Rácz úr, megígért korábban már egy falut elkerülő szervízutat is, de úgy ahogy a szaghatás megszüntetéséből, ebből sem lett semmi a mai napig. A közút szintén nem vesz tudomást a problémáról. A Demjéni úti lakosok között most körvonalazódik egy összefogás, és elképzelhető, hogy a jövőben pertársaságot alakítva megpróbálnak lépéseket tenni az ügy érdekében" - mindezt Prokaj Milán önkormányzati képviselő mondta el portálunknak, aki szerint a településvezetés sem tesz meg mindent, hogy megszabadítsa a lakókat a kellemetlenségektől, holott a választási kampányok során még rendre előkerül a téma.

A gombaüzem tulajdonosa Rácz József, egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki gyakran tűnik fel Orbán Viktor beszédeinek hallgatóságában, az első sorokban. Az üzletember és mezőgazdasági vállalkozó nemcsak gombában utazik: övé többek között a szomszédos Demjénben található fürdő, hotel, gyümölcsösök, szőlők, de a híres Egri Korona Borház is.

Molnár Attila, a mezőőr nyáron vette észre, hogy Rácz a falu határába több köbméter veszélyes hulladékot hord ki, majd munkagépek segítségével néhány méter mélyen el is temeti azt. A témában levelet is írt, melyet több sajtóorgánumhoz eljuttatott. Molnár ebben azt írta, Rácz már sokadik alkalommal hordja ki illegálisan a szemetet, mindenféle szankció nélkül. Nyáron sikerült is megörökíteni az esetet, a Bükki Nemzeti Park egyik dolgozója lefotózta, amint épp befedik a szeméthegyet. A helyszínre rendőrt is hívtak, ám az ügyből végül semmi sem lett. Rácz megbízottja akkor azt mondta, véletlenül rossz helyre öntötték a szemetet, de a munkások összeszedik és elszállítják majd azt.

"A helyszínen lévő nemzeti parkos munkatárs szóvá is tette a rendőröknek, hogy a lényeg a föld alatt van, s ásni kellene, ám a nyomozók válasza az volt, hogy azt csak akkor, ha hatósági vizsgálat indul az ügyben" – állt Molnár levelében.

Az ügyről akkor cikkezett a Heol is. A portálnak a falu fideszes polgármestere, Sári László azt mondta, az ügyben a rendőrség és a nemzeti park szakemberei intézkedtek, a szennyvizet eregető gombatelep ügyében pedig az elmúlt időszakban is sok eljárást kezdeményezett - igaz, ennek nem sok eredménye lett. Sári hozzátette: nem szeretnék a vállalkozót ellehetetleníteni, mert sok munkahelyet létesített az utóbbi években.

Rácz viszont egészen meglepő magyarázattal állt elő az őt megkereső lapnak: azt mondta, a Laskó-patak és az ő területe közt ismeretlenek helyezték el a nagy mennyiségű lakossági szemetet, aminek semmi köze a cégéhez, ők figyelnek arra, hogy környezetük tiszta maradjon.

Csakhogy Molnár Attila mezőőr a szemétben többek között számlákat is talált, melyen nem túl nagy meglepetésre Rácz cégeinek adatai szerepeltek.

"Hiába jeleztük a problémát többször a hatóságoknak, környezetvédelmi szervezeteknek, az önkormányzatoknak, nem történt semmi" - mondta el Molnár, aki szerint sokan félnek is szembeszállni a vállalkozóval, ő azonban nem: határozottan kijelenti, hogy névvel is vállalja az elmondottakat.

Bármilyen furcsa, a helybéliek abban az emberben bíznak, akit az ország lakosságának jelentős része egész biztosan nem látna szívesen a lakókörnyezetében: Mészáros Lőrincben. Szárnyra kapott ugyanis a pletyka, hogy felcsúti polgármester szemet vetett Rácz cégbirodalmára. Erről hivatalosan persze semmit sem lehet tudni, de Orbán strómajnának vagyongyarapodását látva valószínűleg senki nem lepődne meg, ha hamarosan visszautasíthatatlan ajánlatot tenne Rácz egyes vállalkozásaira. A helyiek közül többen úgy gondolják, Mészárosnak nem hiányozna az üzem miatti hajcihő, így számára aprópénzt jelentő összegből rendezné a helyzetet. Hogy a lakosok sejtése beigazolódik-e, nem tudni, az minden esetre sokat sejtető, hogy a Heol azt követően szállhatott bele a Fidesz-közeli Ráczba, hogy a portált kiadó Mediaworks már Mészáros Lőrinc tulajdonában állt.

Poénnak nagyon gyenge, de egy dolog biztos: valami bűzlik Kerecsenden.