Két évre börtönbe küldtek egy magányos őrültet – lefejezéseket nézegetett a neten

Rákeresett az interneten, hogyan juthatna fegyverekhez.

A Le Figaro című francia napilap úgy tudja, a hétfőn meghozott bírósági határozatot követően az elítéltet azonnal őrizetbe vették. A Párizstól délnyugatra található Chartres városának bírósága az ítélettel jócskán túlment a vád követelésén: az államügyészség egy év szabadságvesztés kiszabását kérte a törvényszéktől.

A vádirat szerint a férfi egyre gyakrabban keresett fel olyan weboldalakat, amelyek különféle támadásokat dicsőítettek, és lefejezésekről szóló videofelvételeket nézett. A Le Monde című francia napilap értesülései szerint arra is rákeresett az interneten, hogyan juthatna fegyverekhez.

Ezen felül saját Facebook-oldalán olyan bejegyzést tett közzé, miszerint ő legszívesebben a párizsi, 1973-ban megnyílt 210 méter magas Montparnasse-tornyot látná romokban. Igazságügyi források azt mondták, a hatósági nyomozás semmilyen arra utaló jelet nem talált, hogy a bejegyzés mögött konkrét terv állna.

Az elítéltet múlt héten fogták el a francia titkosszolgálat munkatársai Chartres területén. A férfi korábban ismeretlen volt a hatóságok előtt, nem vezettek róla "S" (sécurité d'état, vagyis állambiztonsági) jelzéssel ellátott aktát, amelyet a radikális iszlamisták esetén tesznek. Úgy vélik, sokkal inkább egy magányos emberről van szó, aki megszakította kapcsolatát a családjával.