Kiderült, mekkora emelést kaphatnak jövőre a nyugdíjasok

Kiderült, mekkora emelést kaphatnak jövőre a nyugdíjasok

Átlagosan 12 500 forintnyi havi emeléssel lehet kalkulálni 2024-ben.

Folyamatban a 2024-es költségvetés tervezése, az erről szóló dokumentumot már véleményezte a Költségvetési Tanács. Ez alapján pedig kiderült az is, hogy a kormány 6 százalékos nyugdíjemeléssel számol jövőre, mivel az éves átlagos inflációt jövőre 6 százalékosra becsülik.

Ez jövőre a jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj

- számol be a Portfolio.hu.

Ez alapján mivel a kormány szerint a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja és ha az államháztartás egyenlegcélja teljesül, akkor a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilleti. A legmagasabb egyszeri összeg itt 12 ezer forint lehet. Ehhez a kormány által várt 4 százalakos gazdasági növekedés is szükséges.

Az infláció kapcsán egyébként a KSH legutóbb azt közölte, hogy idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, utóbbi 37,9 százalékkal drágult.

Ismert az is, hogy a miniszterelnök optimistán már 2023 végére azt várja, hogy éves alapon egyszámjegyű lesz az infláció hazánkban.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)