Kijev lehet az új Sztálingrád az ukránok szerint

Kijev lehet az új Sztálingrád az ukránok szerint

Ukrajna fővárosáért, Kijevért folyó csata az oroszok új Sztálingrádja lehet

– mondta Szvjatoszlav Jurah, Ukrajna valaha volt legfiatalabb képviselője. Zelenszkij ukrán elnök egykori tanácsadója az önkéntes védekezésben segít jelenleg Kijevben.

Azt mondja a BBC Radio 4 Today című műsorában, hogy a főváros egyik napról a másikra rakétazáporral nézett szembe, és a város szélén jelenleg is folynak harcok. De figyelmezteti Oroszországot, hogy komoly veszteségekre kell készülnie, ha betör a városba.

"Ez egy hatalmas, többmilliós város, és ha az oroszok megpróbálnak bejönni, óriási veszteségeket fognak szenvedni – ez lesz az ő Sztálingrádjuk"

- mondta a világháború legvéresebb csatájára utalva, amelyben körülbelül 1,1 millió szovjet katona és 800 000 német és szövetséges katona halt meg.

Az 1942–43-as csata fordulópont volt, megállította a nácik előrenyomulását Oroszországban.

„Senki sem fogja megadni magát – ezt határozottan garantálhatom”.

Azt mondta, hogy koordinálta a készletek behozatalát, beleértve a homokzsákokat, valamint a hadsereg különböző egységeivel folytatott tárgyalásokat a soron következő ütközet "hatékony" lebonyolítása érdekében.

A város továbbra is az orosz csapatok célkeresztjében áll.

Ez lehet az orosz csapatok terve

Az orosz szárazföldi erők zöme jelenleg mintegy 25 kilométerre van az ukrán főváros, Kijev központjától – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szombaton legfrissebb hírszerzési értékelésében.

"Kijevtől északnyugatra folytatódnak a harcok az orosz szárazföldi erők tömegével, amelyek jelenleg körülbelül 25 kilométerre vannak a város központjától"

- közölte a minisztérium. 

"A Kijevtől északra fekvő orosz hadoszlop egyes elemei szétszóródtak. Ezzel szeretnék bekeríteni a várost. Ez egyben Oroszország kísérlete is lehet arra, hogy csökkentse sebezhetőségét az ukrán ellentámadásokkal szemben, amelyek jelentős áldozatokat követeltek orosz erőknél” – közölte a minisztérium. 

A CNN kijevi tudósítói robbantásokról számoltak be szombaton a hajnali órákban, de nem világos, hogy orosz vagy ukrán csapásokról volt szó.

A minisztérium hozzátette, a többi kulcsfontosságú várost, Harkovot, Csernyihivet, Szumit és Mariupolt továbbra is az orosz erők veszik körül.

(CNN és BBC nyomán)

Elrabolták Melitopol polgármesterét, több városban is légiriadó volt (percől percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}