Kína elkezdte benépesíteni első külföldi katonai támaszpontját

Katonákat szállító hajók indultak el Kínából a Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint, de azt nem közölték, hogy hány katonát vezényelnek Afrika szarvára, vagy hogy a támaszpont hivatalosan mikor kezd el működni.

Kína tavaly februárban kezdte el kiépíteni a létesítményt, amely a békefenntartó, a kalózellenes és a humanitárius akciókban részt vevő kínai hadihajókat töltené fel üzemanyaggal és egyéb fogyóeszközökkel.

Az ázsiai nagyhatalom kapcsolatai az afrikai országokkal rohamosan bővülnek, ennek köszönhetően könnyebben juthat ásványkincsekhez és új piacokat nyerhet. Peking 2015-ben bejelentette, hogy 60 milliárd dollárt (több mint 16 500 milliárd forintot) fog költeni afrikai - főleg mezőgazdasági - fejlesztési tervekre, és eltörli egyes országok adósságát.

A 23 ezer négyzetkilométer területű, jórészt sivatagos, csaknem 800 ezer lakosú Dzsibutiban már van amerikai, francia és 2011 óta japán katonai támaszpont is.

Forrásponton a Dél-kínai-tenger: Példátlan nagyhatalmi összeütközés készül a távol-keleten

Az elmúlt napokban ismét forráspontig hevültek az indulatok a Dél-kínai-tenger körül: Washington és Phenjan ismét katonai akciókkal provokált, Kína és Oroszország szövetségi politikájuk erősítésével igyekszik erőt mutatni, Japán pedig továbbra is az Egyesült Államokkal tandemben halad egy egyre valószínűbb nyílt konfliktus felé.