Na, vajon ki vétózta meg a Kínát elítélő uniós nyilatkozatot? Persze, hogy Magyarország

Na, vajon ki vétózta meg a Kínát elítélő uniós nyilatkozatot? Persze, hogy Magyarország

Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Magyarország megvétózta azt az uniós állásfoglalást, amiben a tagállamok közös nyilatkozatban bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt.

A hírügynökség értesülései szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az uniónak már így is sok vitája van Kínával.

Mint ismert, a kínai népgyűlés által tavaly júniusban elfogadott, Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvény alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre.

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt a kínai parlament

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden, a jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap arról számolt be, hogy a testület a vasárnap kezdődött ülésén vitatta meg a szóban forgó tervezetet, amelyet a bizottság 162 tagja helyi idő szerint kedd reggel, röviddel az utolsó ülésnap megnyitása után egyhangúlag fogadott el.

A törvény nagy port kavart, sokan bírálták, jogvédők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, pontosan milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, így a törvény gyakorlatilag önkényesen alkalmazható.

EU: a hongkongi képviselők kizárását lehetővé tevő új kínai határozat csapás a véleménynyilvánítás szabadságára

Az Európai Unió szerint súlyos csapást jelent a politikai pluralizmusra és a véleménynyilvánítás szabadságára Hongkongban az az új pekingi határozat, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak képviselők közvetlen kizárását - jelentette ki az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

A 24.hu azt írja, pénteken ennek a törvények az értelmében ítélték egy év börtönre Jimmy Lait, Hongkong utolsó ellenzéki újságjának milliárdos tulajdonosát a Peking-ellenes tüntetésekben játszott szerepe miatt.