EU: a hongkongi képviselők kizárását lehetővé tevő új kínai határozat csapás a véleménynyilvánítás szabadságára

EU: a hongkongi képviselők kizárását lehetővé tevő új kínai határozat csapás a véleménynyilvánítás szabadságára

Az Európai Unió szerint súlyos csapást jelent a politikai pluralizmusra és a véleménynyilvánítás szabadságára Hongkongban az az új pekingi határozat, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak képviselők közvetlen kizárását

- jelentette ki az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

Az MTI azt írja, a nyilatkozat szerint a nyáron életbe léptetett nemzetbiztonsági törvényt követően

az új határozat Peking legújabb önkényes döntését jelenti, amely jelentősen aláássa Hongkong autonómiáját és az "egy ország, két rendszer" elvét.

Elfogadása szembe megy Kína alapvető jogok, köztük a szabadságjogok védelmét rögzítő nemzetközi kötelezettségvállalásaival - húzták alá.

"Felszólítjuk a pekingi és a hongkongi kormány hatóságait a szóban forgó határozatok azonnali visszavonására, valamint a hongkongi törvényhozás tagjainak azonnali visszavételére"

- fogalmaztak.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a hongkongi politikai helyzet alakulását - tették hozzá.

Szerdán Hongkong összes ellenzéki törvényhozója bejelentette, hogy lemond a posztjáról az új pekingi határozat miatt. Az Országos Népi Gyűlés - a pekingi törvényhozás - Állandó Bizottsága szerdán olyan határozattervezetet fogadott el, amely alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében.

Ez alapján négy képviselőt azonnali hatállyal ki is zártak, amire válaszul a demokráciapárti ellenzék többi törvényhozója bejelentette lemondását.