Kína komolyan növelné közel-keleti befolyását

Peking arra ösztönözte szövetségeseit, hogy fokozzák a terrorellenes törekvéseiket a közel-keleti térségben.

Kína indoklása szerint a szélsőségesek elleni fellépés intenzívebbé tételét az indokolja, hogy a terrorizmus egyre inkább fenyegeti az együttműködés tagországait.

A szakértők szerint Pakisztán, Afganisztán, Kína és Oroszország számára reális biztonsági kockázattá válhat az Iszlám Állam fenyegetése, főleg most, hogy eddigi területi befolyásának csökkenését a szervezet várhatóan külföldi aktivitásának növelésével igyekszik kompenzálni.

Az ülés részvevői egyetértettek abban, hogy a dzsihadisták legújabb taktikája fokozott biztonsági kockázatnak teszi ki a közel-keleti és a kaukázusi térséget. Az SCO célja ezért az, hogy megakadályozzák, hogy a terroristák itt megvessék a lábukat és új hídfőket hozhassanak létre.

Kína ezért indítványozta, hogy a szövetség tagjai hangolják össze a dzsihadisták ellen hozott lépéseiket.

A keleti nagyhatalom különböző ENSZ-missziók keretében jelenleg 2500 katonát állomásoztat a térségben, Libanon, Dél-Szudán és Mali területén.

A kiszivárgott információk szerint a kínai vezetés azt tervezi, hogy a közeljövőben 10 ezerre növeli a kontingensek összlétszámát, amint elkészül a Dzsibuti területére tervezett katonai támaszpontjuk.

Az 5000 fő befogadására alkalmas létesítmény lehetővé teszi majd az ázsiai országnak, hogy közvetlenebbül avatkozzon be az Észak-afrikai és közel-keleti térség katonai konfliktusaiba, tovább erősítve ezzel a kínai nagyhatalmi ambíciókat.

Ráadásul azzal, hogy hamarosan állítólag Irán is csatlakozik az együttműködéshez, Kína további értékes logisztikai objektumokhoz, vagy akár további katonai bázisokhoz juthat a térségben.

A kínai hadipotenciál és befolyás közel-keleti növekedése azonban könnyen konfliktushoz vezethet a térségben szintén erős befolyási övezetekkel bíró Egyesült Államokkal.