A kínai elnök szerint készek szorosabb energiaügyi partnerséget kiépíteni Oroszországgal

A kínai elnök szerint készek szorosabb energiaügyi partnerséget kiépíteni Oroszországgal

Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, Peking hajlandó szorosabb partnerséget kialakítani Moszkvával az energetika területén.

Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, Peking hajlandó szorosabb partnerséget kialakítani Moszkvával az energetika területén - jelentette kedden a kínai állami média.

Az MTI azt írja, a 4. Kína-Oroszország energiafórumra küldött üzenetében a kínai elnök kifejtette, hogy a két ország közötti energiaügyi együttműködés hozzájárulás a globális energiabiztonsághoz.

"Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal a szorosabb energiaügyi partnerség, a tiszta és zöld energia fejlesztésének előmozdítása területén, így közösen tarthatjuk fenn a nemzetközi energiabiztonságot, teremthetjük meg az ellátási láncok stabilitását" 

- ismertette Hszi Csin-ping szavait a CCTV állami műsorszolgáltató.

Az orosz-kínai energiaügyi együttműködés szorosabbá tételének híre a G7-csoport által tervezett, december 5-től bevezetendő gázárplafon előkészületeinek időszakában érkezett. Utóbbival a nyilatkozatok szerint a gázárbevételek csökkentésén keresztül igyekeznek megfékezni a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország Ukrajna elleni háborúját.