Kirúgták a Fradi börtönviselt “szurkolói koordinátorát”

"Szőke" a szurkolói csoportok ellenérzését kiváltó kétes hírű Fradi Security legismertebb alakja volt. 2001-ben Szabót bűnrészességért tizennégy évre ítélték az alvilág uzsorásaként számon tartott „Olasz Misi” likvidálásáért. Bűntetett előélete miatt tehát valójában nem is lehetne biztonsági cég alkalmazottja. A szélesebb közvélemény számára akkor vált neve ismertté, mikor 2013 márciusában a Fidesz-székházat a negyedik alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul elfoglaló fiatalok eltakarítását vezényelte le néhány társával. A székházas akcióról a főszereplő azt mondta, nem hívta őt senki a Lendvay utcába, erkölcsi kötelezettségének tartotta, hogy segítsen. Az esetből feljelentés lett, de bűncselekmény hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást.
 
Szabó "Szőke" Ferenc még 2009-ben bukkant fel az akkor alapított Fradi Security környékén. Papíron nem volt biztonsági ember, hanem szurkolói koordinátornak nevezték a munkakörét. Szurkolói körökben azonban nem volt kérdés, hogy ő irányítja-e a Fradi Securityt, amely többször is fenyegetően és brutálisan lépett fel a drukkerek ellen. Nem egy olyan történet kering a Fradi-táboron belül, hogy "Szőke" és társai a meccseken kívül is agresszívan zaklattak szurkolókat. Már csak ezért is abszurd, hogy hivatalosan szurkolói koordinátor volt Szabó "Szőke" Ferenc a Fradinál.
 
A Fradi Security emberei útban Máltára még 2014-ben, középen áll Szabó "Szőke" Ferenc
 
Sokáig érinthetetlennek tűnt a klubnál, régi ismertség fűzte Kubatov Gáborhoz, aki annak a 2-es szektornak a környékén mozgolódott a '90-es évek elején az Üllői úti lelátókon, melynek "Szőke" az egyik tagja volt. Kubatov Gábor már klubelnökként nem egyszer kapott kínos kérdéseket "Szőke" előéletével kapcsolatban és a Fradinál betöltött szerepéről, de mindig szűkszavúan hárított, illetve mindig hangsúlyozta, hogy Szabó nem alkalmazottja a Ferencvárosnak.
 
Az atlatszo.hu forrásai szerint egy régen várható fordulat volt "Szőke" és néhány társa elküldése, mások tálalásában viszont „nagyon kemény” sztoriról van szó. "Az is meglepő, hogy Szabó facebook-profilja a történtek után eltűnt" - írja az atlatszo.hu.
 
A Ferencváros sajtóosztálya nem részletezte az okokat, de a portál érdeklődésére megerősítette, hogy Szabó „Szőke” Ferenc a továbbiakban nem vesz már részt a klub sporteseményeinek a biztosításában. Az atlatszo.hu kérdései arra vonatkoztak, hogy a Fradi (mint klub, mint a futballcsapatot működtető zrt. vagy az általa is tulajdonolt Fradi Security) elbocsátotta-e Szabót, illetve hogy mi is egy szurkolói koordinátor feladata. Íme a válasz:
 
„Tekintettel arra, hogy az ön által megjelölt személy nem állt munkaviszonyban egyik, ön által megjelölt szervezettel sem, így meg sem válhattunk tőle a megjelölt módozatok egyikén sem. Ilyeténképpen elbocsátásról sem beszélhetünk. Az igazság ezzel szemben az, hogy a korábban szurkolói koordinátori szerepet betöltő, ön által megnevezett személy a továbbiakban nem vesz részt a megjelölt feladatkörben az FTC által szervezett sporteseményeken. Ezen feladatkör egyébként általánosságban a szurkolók és a klub közti kapcsolattartást takarja, ilyen feladattal azonban nem csupán egy személy volt és van megbízva."