Több mint 23 milliárd forinttal kevesebb iparűzési adót fizetnek be a fővárosban

Több mint 23 milliárd forinttal kevesebb iparűzési adót fizetnek be a fővárosban

Eddig 55 172 fővárosi vállalkozás nyújtott be kérelmet a NAV-hoz, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól

- írja a 168.hu, akinek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott.

Mint ismert, a kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. A cégek február 25-ig igényelhették az adókedvezményt.

Budapesten eddig 55172 fővárosi vállalkozás élet ezzel a lehetőséggel.

A fővárosban ezen felül körülbelül 70 ezer olyan KATA-s vállalkozó van, akinek nem kellett kérvényt benyújtania, ők automatikusan megkapták az hipa-kedvezményt. A KATA-sok évente ötvenezer forintnyi iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi (összesítve 1,75 milliárd forintnyi) kieséssel számolhat a főváros.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta, előzetes számításaik szerint összesen 23,3 milliárd forinttal kevesebb folyik be az iparűzési adóból.

Ez az adóbevétel kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül.

Csak összehasonlításul: a koronavírus-járvány kitörését megelőző évben a fővárosnak 266 milliárd forintnyi költségvetési bevétele volt, amelyből 155,5 milliárd forintot tett ki az iparűzési adó.

Kiss arról is beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat nem számolt, mert nem is számolhatott ezzel a bevételkieséssel, amikor tavaly decemberben elfogadták a budapesti költségvetést, az adókedvezményről szóló kormányzati bejelentés ezután történt.

A lapnak megismételte korábbi kijelentését, miszerint ha a kiesést nem kompenzálják, akkor november végére fizetésképtelen helyzetbe kerülhet Budapest.

Kiss Ambrus: fizetésképtelenné válhat Budapest novemberre, ha a kormány megfelezi az iparűzési adót

Elfogyhat a főváros pénze novemberre, ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, ami 15-20 milliárd forinttal kurtítja meg Budapest költségvetését - nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus, a főpolgármester helyettese. Úgy véli, 2021 végére így veszélybe kerülhet a bérek kifizetése és az intézmények fenntartása is. Kiss kiemelte,