Emberek nélkül is változna az éghajlat, csak nem biztos, hogy melegedne

Emberek nélkül is változna az éghajlat, csak nem biztos, hogy melegedne

12 ezer év klímaadatainak elemzése után arra a következtetésre jutottak az Észak-Arizonai Egyetem kutatói, hogy az emberiség gyakorlatilag lelassította, sőt, visszájára fordította a globális lehűlést. A hőmérsékleti adatok csak 1880-ig elérhetők, de 93 tudós publikált tanulmányt a paleolit időszak klímájáról, amiben az elmúlt 12 ezer évet elemezték. 

Ez 1319 adatrekordot tartalmaz, amiket tavakból, tengeri üledékekből, barlangok lerakódásaiból, korallokból és gleccserek jégmagjából gyűjtöttek, világszerte 679 helyről. Ezekkel sikerült feltérképezni a felszíni levegő hőmérsékletének változásait.

12 ezer évvel ezelőtt sokkal hidegebb volt, mint a 19. században, de a hőmérséklet emelkedésnek indult, ami körülbelül 6500 évvel ezelőtt tetőzött, hogy utána lassan hűlni kezdjen. A kutatók szerint ezer évente 0,1 Celsius-fok lehetett ennek a mértéke, a csúcspontot az elmúlt évszázadok kis jégkorszaka jelenthette. Az ipari forradalom viszont mindent megváltoztatott, azóta melegszik a Föld, ma már gyorsabban, mint valaha. 

(Index/New Atlas)