Ha így folytatjuk, hamarabb vége lesz az emberiségnek, mint gondolnánk

Ha így folytatjuk, hamarabb vége lesz az emberiségnek, mint gondolnánk

Az ausztrál Breakthrough – National Centre for Climate Restoration készíttetett egy tanulmányt, amit a Qubit szemlézett. Talán minden eddiginél riasztóbb üzenetet kaptunk a klímaváltozásról.

A tanulmány szerzői David Spratt klímakutató, a Breakthrough kutatási igazgatója, valamint Ian Dunlop, aki érdekes módon korábban pont a fosszilis energiabizniszben volt cégvezető, sőt, még az Ausztrál Szénszövetséget is elnökölte, a Római Klub nevű kutatócsoport tagja, az elsők között  figyelmeztetett az üvegházhatású gázok kibocsátásának veszélyeire.

A szerzők feltárják

a kendőzetlen valóságot arról a kétségbeejtő helyzetről, amelyben a bolygó és lakói vannak, felkavaró képet adva arról a reális lehetőségről, hogy az emberiség úton van a lehető legszörnyűbb módon bekövetkező kihalás felé.

Túl konzervatív forgatókönyvek?

A két szerző szerint a túl konzervatív tudományos klímaforgatókönyvek miatt káosz vár az emberiségre és az emberi civilizáció 2050-re nagy valószínűséggel véget ér.

Az exponenciálisan növekvő kártételekkel járó klímaváltozás és ezzel párhuzamosan a globális cselekvésképtelenség az emberi létforma számára lakhatatlanná teszi a bolygót.

A tanulmányhoz egyébként az ausztrál hadsereg korábbi főparancsnoka, Chris Barrie admirális írta az előszót, arra is figyelmeztetnek, hogy az egyre extrémebb időjárási körülmények olyan szintű társadalmi feszültséget és zavarodottságot váltanak ki, amit a társadalmak már nem fognak elbírni. A feszültségeket pedig a klímakatasztrófa miatt bekövetkező élelmiszer- és vízhiány is táplálni fogja.

A klímaváltozás pedig nem egy beláthatatlanul messze lévő probléma, hanem

már középtávú egzisztenciális fenyegetést jelent az emberiségre nézve.

Mozgósítás

A felkészüléshez arra lenne szükség, hogy az országok alaposan vizsgálják ki és gondolják újra saját klíma-kockázatkezelésüket. A szerzők a Guardian újságban közöltek publicisztikát, amiben azt írták, hogy a klímaváltozásra úgy kell felkészülni, mint egy háborúra:

úgy kell mozgósítani a klímavészhelyzetre, mintha háború lenne.

Ehhez viszont figyelembe kell venni az extrém lehetőségeket is, nem csak a konzervatív forgatókönyveket.

Ha 3 Celsius-fok, akkor óriási bajban vagyunk

Spratt és Dunlop ezért félreteszi a középutas gondolatokat, és mivel nem történt jelentős globális kezdeményezés és lépések az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására, azzal számolnak, hogy a kibocsátási csúcs 2030-ban jön el.

Erre az esetre a tudomány azt prognosztizálja, hogy a globális hőmérséklet-növekedés 2050-ig eléri a 3 Celsius-fokot, ami annyira rossz hír az emberiségnek, mint a németeknek ’44-ben a D-Day, ha már 06.06. van ma.

80 ország szigorúbb vállalásokat tenne a klímaegyezményben | Alfahír

A New York Times szerint legalább 80 ország jelezte, hogy szigorítani szeretné a Párizsi Klímaegyezményben rögzített önkéntes vállalásait. Arról egyelőre nincs szó, hogy melyik államokról van szó, de ez valószínűleg kiderül szeptemberben, a következő klímacsúcson.

A 2016-os klímaegyezmény 2 Celsius-fokig engedné elmenni ezt, az ENSZ tavalyi jelentése már arról szól, hogy a katasztrófa elkerüléséhez 1,5 Celsius-fokos emelkedés lehet a maximum az iparosodás előtti időkhöz képest.

Óriási területek tűnnének el a permafrosztból, az amazóniai esőerdő nagyrészt kiszáradna. (…) A Föld légkörében húzódó, időjárást meghatározó futóáramlatok destabilizálódása kihat az ázsiai és nyugat-afrikai monszunok intenzitására és földrajzi eloszlására. Mindez, a Golf-áramlat további lassulásával együtt már az élettel összeegyeztethetetlen feltételeket teremt Európában

- írják a szerzők.

Más kontinenseken sem lenne jobb a helyzet:

Észak-Amerika a pusztító időjárási szélőségektől szenved, bozót- és erdőtüzektől, hőhullámoktól, szárazságtól és árvizektől. Kínában elmaradnak a nyári monszunok, és a nagy ázsiai folyókban is jóval kevesebb víz gyűlik össze, mert a Himalája jégtakarójának egyharmada odaveszett. Az Andokban már a gleccserek 70 százaléka eltűnt, Mexikóban és Közép-Amerikában felére csökken a csapadék mennyisége.

Kalifornia pokollá változott: 66 ember meghalt, 631 eltűnt, 12 ezer épület megsemmisült | Alfahír

A BBC legfrissebb összefoglalója szerint a kaliforniai tűzvésznek már 66 halálos áldozata van, 631 ember hollétéről nincs tudomás, valamint 12 ezer épületet elpusztítottak a lángok. 9400 tűzoltó harcol, Paradise város gyakorlatilag teljesen megsemmisült. A legpusztítóbb a Camp Fire, ami nyolc napja tombol és 63 ember életét követelte, délebbre, a Woolsey Fire szedett további három halálos áldozatot.

Ezek tehát nem konzervatív forgatókönyvek, de

még ha csak 2 Celsius-fokos is lenne a felmelegedés, több mint egymilliárd embert kellene áttelepíteni, a pesszimistább forgatókönyvek megvalósulása pedig olyan pusztítással jár, amit modellezni sem tudunk, és az emberi civilizáció nagy valószínűséggel véget ér.

Sürgősen cselekedni kell

A tanulmány szerint a világ jelenleg felkészületlen a helyzet felmérésére is, pedig anélkül nem alkalmazható kezelés sem. A szerzők szerint 2020-tól kezdődően a források intenzív és az egész Földre kiterjedő mozgósítására van szükség, hogy létrehozzunk egy nulla kibocsátású ipari rendszert.