Komló: börtön, kórház, szanatórium

A Jobbik tiszta vizet önt a komlói pohárba. Vigyázat: cenzúrázott információk.

Ahogy eddig kiderítettük, a Mecsek gyöngyszemén, Sikondán működő Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium több száz millió forintért felújított épületének második emeletére a 350 millió forint tartozást maga előtt görgető városi kórház krónikus osztályát költöztetnék be.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az integrációt, pártlogótól függetlenül, sokan szorgalmazzák a polgármesteri hivatalban, és sokakban felmerült annak a lehetősége, hogy a cél nem más, mint az értékes ingatlanvagyon megszerzése. Számos gyanús jel árnyékolja be a projektet, már csak a szanatóriummal szemben található strand története is, amelyet szintén csődbe juttattak, majd kijátszottak a haveroknak, akik most wellness-központot üzemeltetnek a helyén.

Még egy apró, ám igen jellemző momentumra azért felhívnánk a figyelmet, ami a maga bájos groteszkségével oly tökéletesen illusztrálja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Mint korábban jeleztük, a cikkeink megjelenése után a Dunántúli Napló valóban megszólaltatta az ügy fontosabb szereplőit, az Egészségcentrum vezetőjét, Giliczéné Sándor Juditot, a szanatórium főigazgatóját, illetve az intézményi összevonást a nyilvánosság elé táró Imre Ferencet, a Jobbik Komlói szervezetének elnökét, ám az újság szerkesztőségében valószínűleg megszólalhatott Orbán Viktor miniszterelnök Quaestor-vészcsengője, és a megjelentetett anyagból cenzúrázták a nemzeti párt képviselőjének álláspontját. (Pedig a visszaküldött változatban még szerepelt az ingatlanmutyi tényét firtató nézőpont, ebből hozzánk is eljutott egy másolat...)

Így a pártatlan tájékoztatás elvét szem előtt tartva, rákérdeztünk az ellenzéki politikusnál a sikondai szanatórium ügyére, s ha már beszélgettünk, szóba került a Jobbik által elutasított komlói börtön-projekt is.

Dr. Tánczos Frigyes Attila főigazgató megerősítette az Alfahír információit, valóban integrálnák a városi kórház elfekvőjét a híres és népszerű szanatórium intézményével. Ön szerint mi célt szolgál ez a lépés? - kérdeztük Imre Ferenc, jobbikos politikust.

Véleményünk szerint ez vegytiszta ingatlanmutyi - szögezte le a nemzeti párt komlói szervezetének vezetője, majd folytatta: de ezzel már az előző szocialista városvezetés is próbálkozott. Hogy mi célt szolgál a krónikus osztály integrálása a szanatóriummal? Ha az elmúlással - azaz a holttestek látványával - kell minden egyes nap szembesülni a gyógyulni vágyó embereknek, valószínűleg egy idő után elapad a vendégkör, és az intézmény csődbe jut, s akkor zöld utat kap a privatizáció.

Dr. Tánczos szerint a szanatóriumnak gazdálkodási problémái vannak, azonban eddig erről sehol sem lehetett hallani.

Ez csak egy légből kapott ürügy, amivel igazolni szeretnék, hogy bajban van az intézmény, és nekik megmentőként kell fellépniük. Az egészségügyben tapasztalható általános pénztelenséggel lehet a legkönnyebben megmagyarázni az intézményi összevonásokat, ez országos szinten is így működik. Csak azzal nem számoltak, hogy ekkora lármát csapunk az ügy körül. Ugyanakkor, mivel a szanatórium állami intézmény, minden működési, gazdasági adata nyilvános, bárki számára hozzáférhető, leellenőrizhető. Biztos anyagi lábakon áll a rehabilitációs központ.

Elhangzott az is, hogy a szanatórium mindössze 56 százalékos kihasználtsággal működik. Ez sem igaz?

Ez sem fedi a valóságot. Azt viszont meg tudom erősíteni, hogy a mozgásszervi panaszokkal segítségért forduló betegeket a dr. Tánczos érdekeltségi körébe tartozó EÜ - MED Kft.-hez, vagy a harkányi szanatóriumba irányítják a házi orvosok. Csak a páciens határozott kérésére utalják be Sikondára. Jellemző, hogy idős bányászok panaszkodtak arra, hogy a komlói kórház nővérei le akarták őket beszélni a sikondai gyógykezelésről.

Korábban fideszes-szocialista nagykoalícióra utalt az ingatlanmutyi kapcsán. Ezt sugallja az Önt sújtó cenzúra is?

Az ügy hátterében meghúzódó emberek gyakorlatilag ugyanazok, csak épp a polgármesteri székben cserélgetik egymást. Feltűnő az is, hogy bár ellenzékben ülnek a komlói szocialisták, határozott kérésünkre sem álltak ki a szanatórium, a komlói emberek, a bányászok mellett. Hallgatnak, nyilván okkal. A cenzúra már nem újdonság számunkra. A helyi sajtó, a Dunántúli Napló, a Komlói Újság több alkalommal sem volt hajlandó közölni a Jobbik véleményét.

Mit jelent Sikonda a komlói közösség és a bányásztársadalom számára? Hogyan tud segíteni a megmentésben a Jobbik?

A Mecsek gyöngyszeme, Sikonda, a régi sikondai strand, a gyógyvíz, Komlón generációk számára volt fogalom. A pihenést, kikapcsolódást, a gyógyulást jelentette. A strandot már ellopták tőlünk. Most a szanatóriumra fáj a foguk, de ebben nehéz dolguk lesz!

Minden törvényes eszközzel harcolni fogunk a szanatórium megszüntetése ellen! Civil szervezetekkel közösen küzdünk ezért, mert ez közös ügy, a komlóiak, a bányászok közös ügye.

Miért nem támogatta a Jobbik a börtön megépítését?

A börtön létesítését csak az érintett városrészekben élők egyetértésével támogattuk volna. Az idő múlásával azonban újabb anomáliákra derült fény, így egyértelművé vált, el kell utasítanunk a projektet.

Amennyiben?

Nemcsak a szerencsétlen helyszínválasztás miatt mondtunk nemet (óvoda és kertvárosi övezet mellé húznák fel a börtönt - a szerk.), más gond is akadt. A polgármester és a helyi Fidesz csak a képviselő-testület szavazása előtt néhány nappal közölte, hogy a szerződés értelmében a börtön felépítése után a jó magaviseletű elítéltek közül körülbelül 250 főt foglalkoztathatnak úgynevezett külső munkán helyi vállalkozók. Csak 30 százalék munkabért kell fizetniük a raboknak, akik után adókedvezményt is kapnak. Nem nehéz elképzelni, hogy így az elítéltek foglalkoztatása előnyt fog élvezni helyi munkaerővel szemben. A börtön tehát nem hogy munkahelyet teremt, hanem még el is vesz a komlóiaktól.

Azzal is biztattak, hogy a komlói beszállítóknak is szerepet kapnak majd a börtön-projektben, ezzel szemben csak állami beszállítók jöhetnek szóba a beruházás kapcsán.

A Jobbik számára így teljességgel vállalhatatlan a komlói börtön építése.

Sajtóhírek szerint Mecsekfalun egyetlen igen szavazat sem érkezett az építkezésre. Ezek szerint a városvezetés ebben a kérdésben sem vette figyelembe a helyiek véleményét?

Mecsekfalu egyöntetűen ellenállt. Azonban az önkormányzat által szavazásnak nevezett városi véleményfelmérés eredménye szerint a börtön létesítését támogató igenek voltak döntő többségben. Persze jellemzően ezt a tét nélküli, gyermeteg színjátékot sem tudta a Fidesz csalás nélkül levezetni. Aktivistáik kopogtattak lakásokba a szavazólapokért, hogy aztán az urnákba tízesével-húszasával összetűzött támogató voksok kerüljenek. Még a látszatra sem adtak...

A kérdés, hogy mennyivel érnek többet a majdani börtönnek még a látképével sem szembesülő, egészen távoli városrészekben élők igenjei a tőszomszédságában élők határozott elutasításával.