Vélhetően nem terrorista, hanem egyszerű őrült volt a koppenhágai lövöldöző

Vélhetően nem terrorista, hanem egyszerű őrült volt a koppenhágai lövöldöző

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hétvégi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított - akit azóta őrizetbe vettek - egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé, "gyors és hatékony reakciójukért". Mint írták, "legmélyebb együttérzéssel" gondolnak az "áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában".

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi "felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen" eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, "összetört szívvel" gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.