Korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait az egész országban

Korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait az egész országban

Kunetz Zsombor szerint az új szabály az egész egészségügyi ellátóhálózatra komoly nyomást helyez.

Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait - ez derül ki abból a levélből, amelyet egyes Pest vármegyei háziorvosok részére küldtek meg a napokban - figyelmeztet Kunetz Zsombor a 444-en. Az egészségügyi szakértő szerint levél lényege az, hogy

az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni.

Ugyanígy korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, amelyek okát külön indokolni kell a jövőben, és a sürgősség tényét a laborszolgáltató orvosigazgatója fogja eldönteni a rendelkezésére álló adatok alapján - fűzte hozzá.

A levél alapján a korlátozásra alapvetően azért van szükség, hogy a megszokott ellátási rendet meg tudják őrizni.

Kunetz szavai alapján mindezen korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. A TVK azt jelöli, hogy az egészségügyi szolgáltatók havi bontásban mennyi vizsgálatot számolhatnak el teljes állami finanszírozással.

Az is indokolta a változtatást, hogy az energiaárak növekedése és a jelentős infláció hatására a laborvizsgálatok költsége is megnőtt. Minimális állami szerepvállalással pedig az egészségügyi szolgáltatók komoly veszteségként könyvelhették el a sok laborvizsgálatot. Ráadásul a probléma nem egyedi, hanem országos jellegű.

A levélben elismerik, hogy országos tendenciáról van szó, az egészségügyi intézmények pedig országszerte sorra korlátozzák a laborvizsgálatokat.

Az új szabály azonban Kunetz meglátása szerint az egész egészségügyi ellátóhálózatra jelentős nyomást helyez. A háziorvosokhoz tartozó feladatok közül egyre több hárul a sürgősségi ellátásra. Az orvosok számára a változtatás jelentős többletmunkát jelent és további ellátási problémákat eredményez a gyakorlatban.

Korábban Kunetz Zsombor az Alfahírnek beszélt arról, milyen veszélyt lát abban, hogy az önkormányzatok átadják a szakrendelőiket az állam kezelésébe. Az egészségügyi elemző úgy vélte, a betegbiztonságot erősen tudja veszélyeztetni. Csőzik László, Érd polgármestere pedig lapunknak az önkormányzati fenntartás mellett érvelve azt mondta, hogy márciusban egy akut válsághelyzet alakult ki, amikor a város szakrendelőjében az egy műszakkal dolgozó labor már nem volt képes ellátni annyi embert, ahányan vérvételre vártak vagy valamilyen vizsgálatra mentek volna. Ezért arról döntött a testület, hogy hatékonyabb az önkormányzat kezelésében hagyni az ottani rendelőt.

(Címlapkép: A XVI. kerületi Kertváros Egészségügyi Szolgálat új Jókai Mór utcai Szakrendelője 2022. március 18-án. MTI/Bruzák Noémi)