Kormányinfó: Jövő héten születik döntés az árstopról

Kormányinfó: Jövő héten születik döntés az árstopról

A választások utáni második kormányinfón bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek hivatalos ügy miatt újból előbb el kellett mennie, azért délig válaszolt az újságírók kérdéseire. Ez a jövőben sem lesz másképp, ugyanis Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy a innentől kezdve a kormányinfók két óra hosszúságúak lesznek, így a bejelentéseket követő kérdésekre is kevesebb idő jut majd.

Gulyás Gergely: Alaptörvényt módosíttatna a kormány, a hatósági árak sorsáról nincs döntés

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy köszönetet mondott azoknak, akik elmentek szavazni az áprilisi választáson és külön megköszönte a kormánypártokra leadott szavazatokat. Ezután a jelenlegi közjogi helyzetről beszélt: a kormány mindaddig működik, amíg az új kormány meg nem alakul, a tegnapi kormányülésen politikailag ért véget a negyedik Orbán-kormány megbízatása.

A baloldali pártok nem demokratákból állnak

Gulyás Gergely bemelegítésként a választások értékelésére vonatkozó kérdéssel kezdett, amit hálás feladatnak nevezett. Ezzel kapcsolatban két észrevételt tett. Szerinte, ha bárkinek bármilyen kétsége is volt affelől, hogy az ellenzéki pártoknak a szövetsége képes lehet az ország kormányzására, akkor a választásokat követő történések ezeket az illúziókat most eloszlatta. Majd hozzátette,

a mi politikai ellenfeleink, a baloldali pártok nem demokratákból állnak. A Fidesz nyert és veszített is választásokat, Orbán mégis mindig felhívta azt, aki megnyerte a választást. Ez a baloldalon nincs így. A baloldal a választókban keresi a hibát, ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok.

Vagyis meglátása szerint "ahhoz, hogy sokszor nehéz helyzetben egy ország irányításához szükséges döntések megszülessenek szövetségre van szükség. Az látszik, hogy ennek az együttműködésnek a minimuma sincs meg".

A baloldalon is sok józanul gondolkodó állampolgár van

A miniszter reagálva arra, miszerint Jakab Péternek, a Jobbik elnökének felelősséget kellene vállalnia (vagyis lemondania) a választási eredmények kapcsán, miután a pártja 4 év alatt az előzetes becslések szerint 850 ezer szavazót vesztett, csak annyit fűzött hozzá, hogy nem avatkozna bele más pártok belső működésébe, de nekik, vagyis a Fidesz-KDNP-nek megfelel, ha Jakab marad a Jobbik elnöke.

Azt azonban nem tartja méltányosnak, hogy az április 3-i eredményt egy párton akarják elverni. Az elveszett ellenzéki szavazatokról kifejtette:

úgy gondolom, a baloldalon is sok józanul gondolkodó állampolgár van, akinek kritikus az álláspontja a kormánnyal kapcsolatban. De szerintem a velünk szembeni alternatíva kormányzóképességével kapcsolatban náluk is joggal merültek fel aggályok.

Az új kormányzati névsor is szóba került. Gulyás elárulta, hogy Orbánnal beszélt már a kormány jövőbeli felépítéséről. Míg egy újabb ciklusról úgy nyilatkozott: "ha a miniszterelnök nyilvánosságra hozza az elképzeléseit, az az én álláspontomat is tartalmazni fogja".

Navracsics visszatérése

Gulyás a 24.hu információira reagálva, miszerint Navracsicsból EU-s miniszter lehet, elmondta, hogy "Navracsics Tibort kiváló politikusnak tartom, aki ráadásul egy nagyon nehéz választókerületben tudott nyerni. Ha valóban miniszter lesz, annak nagyon fogok örülni".

Szóba került az esetleg EU-s olaj és gázembargó. Gulyás kihangsúlyozta, hogy orosz gáz nélkül több számjegyű recesszióba fordul a német gazdaság is, ugyanakkor olajból több alternatív megoldás is létezik, mint a Százhalombattai olajfinomító. ennek átállítása azonban rengeteg időbe és pénzbe kerülne, mivel orosz olajjal működik.

A témát azzal zárta,

ha bármilyen szankciót akarunk bevezetni, akkor felelős döntést kell hozni.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy a baloldal a kampány során egy egészségügyi minisztérium létrehozásáról beszélt, az azonban kijelenthető, hogy a Fidesz kormányban az egészségügy nem kap önálló tárcát.

Az árstopról jövő héten döntenek

Gulyást az élelmiszerárstopról is kérdezték. A miniszter elmondta, ezekről külön-külön fognak politikai és szakmai szempontok alapján dönteni a jövő hét során.

Továbbra is marad a családtámogatás és a rezsicsökkentés

Bár konkrét intézkedésekről még nem hoztak döntést, de 

Családtámogatási rendszerben nem kerülhet sor költségkivonásra. Európában GDP arányosan Magyarországon költik a legtöbbet családtámogatásra, ami így is fog maradni.

Gulyás szerint az sem kizárt, hogy az oktatásügy kikerül az EMMI alól. Azt is elárulta, hogy a pozíciójából felmentett Ekler Gergely, a Miniszterelnökség államtitkára a jövőben Novák Katalin köztársasági elnök mellett fog tevékenykedeni.

Bár a miniszter elmondta, egyetért Varga Mihállyal abban, hogy a költségvetés módosítása szükséges, de a rezsicsökkentést ez nem fogja érinteni, hiszen a költségvetésben mindig van mozgástér, ha pedig nincs, akkor lehet teremteni.

A kormány Szentkirályi Alexandra férjétől vásárolt repülői nem feltételeznek összeférhetetlenséget

Szentkirályi szerint a haderő fejlesztése elengedhetetlen, amit a szomszédban zajló háború is indokolttá tesz. Ahogy azt sem érzi összeférhetetlennek, hogy Magyarország 12 új katonai repülőgépet vásárol férjétől.

Kárpátalja: Magyarellenes hangulatkeltés zajlik 

A hazánkba érkező kárpátaljai magyarok számáról kérdezve Gulyás kifejtette,

a kárpátaljai magyarság szempontjából a helyzet rendkívül rossz. Miközben a kormány az ukrán és magyar menekülteknek egyaránt humanitárius segítséget nyújt, van egy magyarellenes hangulatkeltés. Hozzáteszem ez a háború előtt is így volt, és ezzel szemben a hatalom nem lépett fel.

 A miniszter szerint százezres nagyságról beszélhetünk a hazánkba érkező ukrajnai magyarok kapcsán. Közülük azok maradnak hazánkban, akiknek sikerül munkához jutniuk, vagyis körülbelül tízezer fővel számol.