Kormányrendelet: durván megemelkedik a diákhitel kamata

Kormányrendelet: durván megemelkedik a diákhitel kamata

Az eddigi 4,99 százalék helyett már 7,99 százalék kamatot kell fizetni az év végéig.

A diákhiteleknél kamatemelés lesz július 1-től, így a szabad felhasználású formájára

a mostani 4,99 százalék helyett már 7,99 százalék kamatot kell fizetni december 31-ig

– derül ki egy csütörtök este megjelent kormányrendeletből, melyet a Bank360.hu vett észre.

Ismeretes, miután a jelzáloghitelekre és a kkv-s hitelekre a kormány kamatstopot hirdetett, ezt tavaly decemberben a diákhitelre is kiterjesztette. A szabad felhasználású, Diákhitel 1 konstrukció kamatát rögzítette az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten idén június 30-ig. Számításaik szerint az intézkedés nélkül januártól tíz százalék körüli kamatot kellett volna fizetnie a diákoknak. Ugyanakkor a képzések költségeinek a fedezésére felvehető Diákhitel 2 továbbra is kamatmentes maradt.

A Diákhitel Központnak a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozó közlése szerint azonban 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatókat, szabályokat alapul véve.

Egyébként a Diákhitel egy speciális kölcsöntípusnak számít, folyósítása és a törlesztés menete különbözik más lakossági hitelekétől. A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók tudják igényelni, havonta 15-150 ezer forint közötti összegben, a folyósítás pedig havonta vagy félévente egy összegben is történhet. A visszafizetést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő sem fix, a törlesztőrészleteket pedig minden esetben az aktuális jövedelem alapján határozzák meg.

(Címlapkép: A Diákhitel reklámja a főváros II. kerületében egy pénzintézeti irodaépület üvegfalán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)