1101 napja ütötte fel a fejét a koronavírus az Alfahíren

1101 napja ütötte fel a fejét a koronavírus az Alfahíren

Ezeregyszázegy nappal ezelőtt, 2020. január 17-én péntek reggel 7:36-kor az alábbi - nem túl jól öregedeő - címmel jelent meg egy cikk az Alfahíren:

"Megint van egy új halálos vírus Kínában"

A szöveg így szólt:

"Két ember halt meg az eddig ismeretlen koronavírus okozta tüdőgyulladásban a kínai Vuhan városában - közölték pénteken a helyi közegészségügyi hatóságok.

Az MTI beszámolója szerint az újfajta vírus eddig 41 embert fertőzött meg, ketten közülük meghaltak, öten válságos, 22-en pedig stabil állapotban vannak. Tizenkét ember gyógyultan távozhatott a kórházból a Kína középső részén fekvő 12 millió lakosú nagyvárosban, Hupej tartomány székhelyén.

Az előzetes vizsgálatok szerint az eddig nem ismert koronavírus egy halpiacon jelenhetett meg először Vuhanban, majd cseppfertőzéssel terjedt tovább. Japánban és Thaiföldön is megjelent már.

A vírus embereket és állatokat is megfertőzhet.

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok szerint a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember halt meg.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy nyolc nap múlva beköszönt Kínában a holdújév, és ilyenkor emberek százmilliói kelnek útra. Az Egészségügyi Világszervezet ellenzi az utazási tilalom bevezetését, mondván, nincs arra utaló jel, hogy a betegség könnyen terjedne az emberek között." - (a kiemelés utológas - szerk.)

Megint van egy új halálos vírus Kínában

Két ember halt meg az eddig ismeretlen koronavírus okozta tüdőgyulladásban a kínai Vuhan városában - közölték pénteken a helyi közegészségügyi hatóságok. Az MTI beszámolója szerint az újfajta vírus eddig 41 embert fertőzött meg, ketten közülük meghaltak, öten válságos, 22-en pedig stabil állapotban vannak.

Portálunkon ez volt az első cikk, amelyben szerepelt az akkor még új, titokzatos koronavírus-változat, amely aztán egy pandémiát okozott - megváltoztatva a világrendünket. 

Január elején a koronavírus-világjárvány hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 6 692 217 volt, ugyanakkor az egy mai hír, hogy Kína csaknem 13 ezer, a koronavírus okozta kórházi halálesetet jelentett vasárnap a január 13-a és 19-e közötti hétről.

Arról viszont talán sosem lesz tudomásunk, hogy mennyi áldozata lett a lezárásoknak, a személyes egzisztenciák megszűnésének, a pandémiát követő pániknak. Rájuk is emlékezzünk, nehéz volt ez a 1101 nap!