Minden, amit érdemes tudni a koronavírusról

Minden, amit érdemes tudni a koronavírusról

Kemenesi Gábornak, a Pécsi Tudományegyetem virológusának tettünk fel laikus kérdéseket a koronavírussal kapcsolatban.

Meglepte az egészségügyi szakembereket a koronavírus megjelenése?

Abszolút nem. A WHO 2018 óta tart számon nyolc betegséget, amelyek világméretű kiterjedésre képesek, a lista végén volt egy x nevű korokozó, ami az olyan vírusokat takarta, amelyeket még nem ismerünk, de meg fognak jelenni a jövőben.

Az európai terjedés sem volt meglepetés?

Nem nevezném annak, az asztalon hevert ez a lehetőség, de bíztunk abban, hogy sikerül korlátozni, viszont megjelentek a Kínán kívüli gócpontok is.

Hogyan tudott „átmenni” egy vírus denevérekről emberekre?

A 2002-2003-as SARS-vírus óta tudjuk, hogy a denevérek a koronavírusok őrzői. Vannak olyan elővírusok bennük, amiket tünetmentesen hordoznak. Az átterjedéshez nem kell elfogyasztani a denevéreket, elég a székletükkel érintkezni. Ehhez kell egy olyan közeg, egy úgynevezett betegség-forrópont, ahol nagy tömegben gyűjtik fogyasztási céllal ezeket az állatokat, az ilyen mértékű érintkezés megteremti a gazdatest-váltás lehetőségét, ilyen értelemben az ember tehet róla, hogy átterjedt a koronavírus.

Mik a vírus tünetei?

Szárazköhögés és bizonyos esetekben láz, körülbelül itt tudom meghúzni a vonalat. Fontos, hogy ne tévesszük össze az influenzával. A koronavírussal történő megfertőződéshez kapcsolatba kell kerülnünk olyan emberrel, aki járt a vírus valamelyik gócpontjában, vagy olyannal, aki találkozott ilyen emberrel, tehát Ön vagy én jelen pillanatban nem fogjuk elkapni az utcán a vírust.

Sokan az influenzás párhuzammal igyekeznek bagatellizálni a koronavírust.

Óriási hiba a bagatellizálás. Az influenza légúton terjedő vírus, ami ellen van oltóanyagunk, bár még most is sokan belehalnak, aminek nem kellene így lennie. A koronavírus ellen viszont nincs sem vakcinánk, sem antivirális szerünk. Teljesen más kihívást jelent, annyi a hasonlóság, hogy mindkettő cseppfertőzéssel terjed.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az idősebb korosztálynak rosszabb a túlélési esélye, illetve olyanoknak, akik egyéb krónikus megbetegedéssel küzdenek. Más is elkaphatja, de a fiatalok könnyebben átvészelhetik. Egyelőre ennyit tudunk, sok a nyitott kérdés még.

Elképzelhető, hogy valaki orvosi segítség nélkül kigyógyuljon belőle?

Igen. A kockázatot az adja, hogy nincs azon betegek számára speciális terápia, akik súlyos állapotba kerülnek.

Kezdjünk hordani maszkot Magyarországon is?

Szakmailag mondom, abszolút nem bagatellizálva, de itthon elsősorban még mindig az influenza ellen kell védekeznünk, ha emiatt valaki maszkot akar hordani, tegye. Mossunk sűrűn kezet, ha köhögnünk, vagy tüsszentenünk kell nyilvános helyen, azt a könyékhajlatba tegyük, az arcunkat ne piszkáljuk. Járványügyi védekezés a koronavírus ellen a gócpontoknál szükséges, Magyarországon ilyen jelenleg nincs. Fontos kiemelni az emberi tudatosságot, sokan félnek a vírustól, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egyéni felelősséget sem. Az olaszországi karanténra sem kell feltétlenül ördögi, félelmetes dologként gondolni, ez egy járványügyi intézkedés, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Ha egy buszon utazok a vírus hordozójával, aki esetleg köhögni kezd, megfertőződhetek?

Igen, az aeroszolos terjedés miatt. A gócpontoknál pont ezért van szükség a maszk használatára, de az ilyen területeken nem igazán fognak az emberek tömegközlekedést használni.

Rendelhetek Kínából, vagy például Lombardiából?

A vírus túlélési képességéről még nincs tudományos publikáció, nincs pontosan kimérve, hogy milyen hosszú utat él túl gazdatest nélkül. Kínából akár több hét is lehet a szállítás, Olaszországból viszont órák alatt is ideérhet a csomag, de karantén által lezárt területről valószínűleg nem fognak postázni.

Lesz ellenszer?

Több fronton zajlik a kutatás. Egyrészt antivirális, ami akut betegeknek szükséges, másrészt oltóanyag szinten. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek nem konkrétan erre a koronavírusra használatosak, de kis mértékben használhatók rá. Vakcinajelöltből több is létezik, optimista vagyok, de mind a vakcina, mind az antivirális szer kifejlesztése hosszú hónapokba fog telni.

Elképzelhető, hogy súlyos világjárvány lesz belőle?

A sok ismeretlen tényező és megválaszolatlan kérdés miatt nem lehet hiteles predikciót felállítani. Két lehetőség van: vagy világkörüli útra indul a járvány, vagy sikerül a gócpontokon tartani.

A melegebb időjárás tényleg megállíthatja?

Erre ugyanazt tudom válaszolni, mint az előbb: nincsenek olyan tudományos kutatások, amelyek alátámasztanák ezt. Többféle koronavírus él, létezik például közel-keleti koronavírus is, de nem tudjuk, ez az új vírus hogyan reagál majd az időjárás változására.

Felkészült a magyar egészségügy egy járványra?

Jó szakembereink vannak, ez alapján azt mondom, hogy felkészültek vagyunk, a világ fejlettebb részéhez tartozunk, rendelkezésünkre állnak a megfelelő eszközök is, de biztosabbat tudnék mondani erre, ha meglennének a válaszaink a vírussal kapcsolatos, továbbra is megválaszolatlan random faktorokra.