Moszkva még mindig nem adta át a WHO-nak a Szputnyik V teljes dokumentációját

Moszkva még mindig nem adta át a WHO-nak a Szputnyik V teljes dokumentációját

Oroszország az előírások különbözősége miatt még nem bocsátott minden információt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina engedélyezéséhez - ismerte el Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Az MTI tudósítása szerint Peszkov arról beszélt, hogy "van még néhány olyan információ, amelyet a tanúsításhoz még be kell nyújtani és amelyet eddig azért nem nyújtottak be, mert eltérő volt a felfogásuk arról, hogy ezeknek pontosan milyen információknak kell lenniük, és hogyan kell őket bemutatni."

Arra a kérdésre, hogy a Kreml aggódik-e a gyógyszer hosszú engedélyeztetési eljárása miatt, Peszkov nemmel válaszolt. Az egészségügyi tárca illetékességébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy milyen várakozások előzik meg a WHO küldöttségének a Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban várhatóan januárban esedékes látogatását.

Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója korábban azt mondta, a tárca arra számít, hogy a WHO a jövő év első felében hagyhatja jóvá a Szputnyik V alkalmazását. A diplomata szerint "már csak kevés, tisztán technikai papírmunka maradt hátra".

Oroszországban 2020. augusztus 11-én engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását. Ez volt a világ első olyan Covid-19 elleni vakcinája, amelyet egy országban hivatalosan elismertek. Az oltóanyagot jelenleg 71 országban használják. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a Szputnyik V WHO általi jóváhagyása fel fogja gyorsítani az orosz oltási bizonyítványok elismerését az európai országokban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Alekszandr Gincburg akadémikus, az új koronavírusos fertőzés elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Központ igazgatója egyébként kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az irányítása alatt álló intézet kifejlesztette a Szputnyik V-nek az új koronavírus omikron változata elleni modifikációját. Elmondta, az oltóanyag klinikai tesztelése megkezdődött.

Gincburg szerint semmi sem bizonyítja, hogy az omikron ki fogja szorítani a delta változatot, ezért a vakcinának mindét oltóanyag ellen védenie kell. Az akadémikus azt állította, hogy a Szputnyik V vakcina a semlegesítő antitestek szélesebb spektrumának kitermelődését váltja ki, mint a Pfizer.