Közel másfélszer annyian voltak táppénzen decemberben, mint az elmúlt években ugyanekkor

Közel másfélszer annyian voltak táppénzen decemberben, mint az elmúlt években ugyanekkor

Közel másfélszer annyi alkalmazott volt táppénzen 2020 decemberében, mint az elmúlt években ugyanebben a hónapban, derült ki a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatsorából. Decemberben tehát sokéves rekordot döntött meg a táppénzesek száma.

A KSH szerint a második hullám csúcsát hozó hónapban naponta átlagosan

több mint 105 ezer alkalmazásban álló volt táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 3,2 milliót,

írja a G7. Az átlagos napi szám egyébként tavaly novemberig egyszer sem volt 80 ezer fölött, amióta a KSH havi adatokat közöl (az elmúlt öt évben).

A G7 szerint a jelentős növekedést nem elsősorban a konkrét megbetegedések, hanem valószínűleg a védelmi intézkedések okozták. A szabály szerint ugyanis a munkáltatónak betegszabadságot kell kiadnia azok számára, akik betegség miatt nem tudnak dolgozni. Ez évente 15 nap lehet, melyet a munkáltató fizeti. Táppénzre csak akkor lehet menni, ha a 15 nap letelt, de a munkavállaló még mindig nem tud dolgozni. A karanténra vonatkozó szabályok szerint azonban ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor az első naptól kezdve jár a táppénz.

Az alkalmazottaknál a második hullám hozott táppénzrekordot, a vállalkozóknál tavasszal volt a csúcs: májusban ugyanis ebben a körben a 11 ezret közelítette a táppénzesek napi átlagos létszáma, decemberben viszont a hétezret sem érte el.

Ez arra utal – írja a portál –, hogy az első hullám végén – amikor is a lezárások megannyi vállalkozás működését lehetetlenítették el – sokkal több lehetett a gazdasági okokból igényelt táppénz.