Mindent az EU-s pénzekért: független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány

Mindent az EU-s pénzekért: független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat egy korrupcióellenes hatóság és egy korrupcióellenes munkacsoport felállítását írja elő.

A lépés nem titkoltan a Magyarország ellen az Európai Bizottság által, az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárását szolgálná.

A határozat szerint a kormány „a Magyarországgal szemben megindított eljárás keretében hozott korrekciós intézkedésként egyetért egy olyan független hatóság létrehozásával, amely általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

Javaslatokat szeptember 30-ig nyújt majd be róla a kormány az országgyűlésnek. Amennyiben ezeket elfogadja a plénum, akkor a tervek szerint a hatóság 2022. november 21-e előtt megkezdheti munkáját.

A tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell majd előkészítenie a tervezetet „az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”.

Korrupcióellenes Munkacsoport is lesz

A kormány ezenkívül kötelezettséget vállal egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is december előtt.

Ebben a határozat alapján „kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Az egyajánlatos közbeszerzéseket is alaposan megkurtítaná a kormány

Megjelent továbbá egy olyan határozat is a közlönyben, amely a közbeszerzések átláthatóságát növelné. A „kormány elkötelezett az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságának, átláthatóságának,
gazdaságosságának növelése, az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és a verseny szintjének növelése, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzésekben való részvételének elősegítése iránt”.

A kormányhatározatban Orbán Viktor előírja a területfejlesztési miniszter, azaz Navracsics Tibor számára, hogy hozzon létre egy, a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert; és meg kell vizsgálnia az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait, „beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15%-os küszöbértéket.”

A határozat arról is rendelkezik, hogy Navracsicsnak gondoskodnia kell arról, hogy a teljesítménymérési keretrendszer működtetésében közre kell működniük a hazai közbeszerzések területén tevékenykedő, független, nem kormányzati szervezeteknek és közbeszerzési szakértőknek is.