Korszakos bejelentés - az iráni történelem "dicső fejezete" a szankciók eltörlése

Újjá épülhet a perzsa birodalom - Irán kiléphet a világpiacra.

"Irán a legjobb diplomatáit küldte, Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel az élén, hogy képviseljék az országot a nagyhatalmakkal szemben, majd a végső győzelemig és sikerig támogatta őket" - büszkélkedett Haszan Róháni iráni államfő, egyúttal megköszönve Ali Hamenei legfelsőbb vezetőnek, hogy fáradhatatlanul követte a tárgyalások sorsát.

Míg Zaríf a bécsi sajtótájékoztatót követően egy Twitter-üzenetében gratulált országának.

"Köszönöm Istennek, és fejet hajtok az iráni nép nagysága előtt. Gratulálok ehhez a dicsőséges győzelemhez"

– írta.

A visszatérő

"Az atomegyezmény egy olyan lehetőség, amelyet az ország fejlesztésére, a jólét növelésére, valamint a térségbeli stabilitás és biztonság létrehozására kell használnunk" – vélekedett azzal kapcsolatban az iráni elnök, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton közzétett jelentése szerint a perzsa állam eleget tett az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával 2015 nyarán kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, így lehetővé vált az országgal szembeni nemzetközi szankciók feloldása. Amano Jukija, a NAÜ vezérigazgatója vasárnap Teheránban találkozik Róhánival és az iráni atomenergiai szervezet vezetőjével.

A teheráni parlamentben felszólaló Róháni kiemelte, hogy a megegyezés "fordulópontot" jelent a főként olajkitermelésen alapuló (vö.: konfliktus Szaúd-Arábiával) iráni gazdaság számára, és megnyitja az utat a gazdasági fellendülés előtt. Iránt vitatott atomprogramja miatt az utóbbi öt évben gyakorlatilag kizárták a világkereskedelemből.

Több tízmilliárd dollár

A szankciók feloldásának következményeként több tízmilliárd dollár értékű iráni vagyon kerül újra a gazdasági körforgásba, illetve számos nemzetközi cég kap lehetőséget arra, hogy kielégítse az autóktól a repülőalkatrészekig mindent felvevő iráni ipar igényeit. Az iráni jegybank vezetője szerint a szankciófeloldás következtében 32,6 milliárd dollárnyi iráni aktíva válik elérhetővé, ebből 28,1 milliárd a jegybanké, további 4,5 milliárd dollár más iráni kormányintézményeké.

Az iráni illetékes arról is beszámolt, hogy 7-10 napon belül a jegybank és az iráni bankok csatlakozhatnak a belgiumi központú SWIFT-hez, amely a legnagyobb nemzetközi bankközi fizetési rendszer.

Az EU-tól az ENSZ-en át az Egyesült Államokig

A NAÜ jelentés közzétételét követően Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője a Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott közös sajtótájékoztatóján közölte,

az atomprogramról szóló megállapodás hatályba lépett, az EU feloldja szankcióit Irán ellen.

EU-diplomaták közölték, az unió megkezdte a szankciók feloldásának folyamatát, amely a várakozások szerint gyors lesz (már csak azért is, mert már hetek óta kilincselnek az európai államok képviselői Teheránban, hogy a perzsa állam felemelkedésének a részesei legyenek). A folyamat véglegesítéséhez az Európai Tanács hivatalos jóváhagyása szükséges.

ENSZ-diplomaták elmondták, a NAÜ-jelentés automatikusan feloldja a szankciókat, így a világszervezet az Irán elleni legtöbb büntetőintézkedését feloldotta.

John Kerry amerikai külügyminiszter eközben közölte, az Egyesült Államok is felfüggesztette szankcióit Irán ellen.

Egy új nap virradt

Barack Obama amerikai elnök szinte azonnal elrendelte a gazdasági büntetőintézkedések egy részének feloldását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök megállapította, hogy az iráni atomprogram körülményei alapvetően megváltoztak azzal, hogy Teherán teljesítette kötelezettségeit. Később az amerikai pénzügyminisztérium közölte, az elnök által feloldott szankciók az amerikai cégek külföldi leányvállalataira vonatkoznak, a kereskedelmi embargó továbbra is érvényes az Egyesült Államokban.

Emellett az Egyesült Államok szankciós listájáról több mint 400 iráni állampolgárt és céget töröltek. Jelenleg mintegy 200 személy és cég szerepel az említett feketelistán. A szankciók eltörlésével egyebek mellett feloldhatják a zárolás alól Irán külföldi vagyonát, amelynek értéke mintegy 100 milliárd dollárra rúg.