Kövér összehívta az országgyűlést, de a fideszesek nem mentek el, hogy megszavazzák a svéd NATO-tagságot

Kövér összehívta az országgyűlést, de a fideszesek nem mentek el, hogy megszavazzák a svéd NATO-tagságot

A házelnök eleget téve törvényi kötelezettségének ellenzéki kezdeményezésre hétfőre rendkívüli parlamenti ülést rendelt el. Svédország NATO-csatlakozása mellett, a Jobbik-Konzervatívok kezdeményezésére napirendre kerül az Erasmus-ügy is, de a kormánypárti képviselők ma nem mennek be a munkahelyükre.

A rendkívüli parlamenti ülést a Momentum kezdeményezte, miután a júliusi, vilniusi NATO-csúcson kiderült, Törökország hozzájárul, hogy Svédország is tagja legyen a katonai szervezetnek.

Az ülés összehívását támogatta a DK, az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő, és a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat mellett további öt, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést már megtárgyalta az Országgyűlés, így bármikor megszavazhatnák, ha a kormánypárti többség akarná.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor napirendi felszólalásokkal kezdődik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, a Fidesz-frakció nem fog részt venni a parlament hétfői ülésén, mivel lesz majd az Országgyűlésnek rendes ülése, és nincs ok rendkívülire.

Úgy néz ki a fideszeseket nem érdekli a magyar diákok és kutatók ösztöndíjainak sorsa.

A Jobbik-Konzervatívok kezdeményezésére tárgyalni fogják az Erasmus-ösztöndíjak kérdését is, hogy még a határidő lejárta előtt rendezni lehessen a kérdést az Európai Unióval, így a diákok ne maradjanak erről a lehetőségről

(Címlapkép: Képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2023. február 20-án. Az LMP kezdeményezésére az akkumulátorgyárak ügyében összehívott ülés a kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt. MTI/Szigetváry Zsolt)