Közel háromszoros áron sikerült megvenni a használt német helikoptereket

Közel háromszor annyiért vett öt használt helikoptert a magyar Belügyminisztérium egy cseh cégtől, mint amennyiért az megvásárolta a légi járműveket Németországból.

Az öt MD-902-es forgószárnyasért közbeszerzési pályázat nélkül 13,6 millió eurót, mintegy négy milliárd forintot fizetett a Belügyminisztérium.

A Népszabadság azonban kiderítette, hogy a Baden-Württemberg tartomány belügyminisztériuma a flottájából kivont helikoptereket 4,8 millió euróért adta el annak a cseh cégnek, amelytől a magyar állam megvásárolta. Tehát a gépek ára 8,8 millió euróval, mintegy 2,7 milliárd forinttal nőtt meg.

Az közismert, hogy a németek vigyáznak az általuk üzemeltetett technikára, tehát a tizenötezer órát repült forgószárnyasok ugyan nem fiatalok, de ettől még valószínűleg jó műszaki állapotban vannak. A helikopterek felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, a vételár ezeket a költségeket is magában foglalta.

A cseh cég tehát darabonként 0,96 millió euróért vásárolta meg a gépeket, majd felújításuk és átfestésük után 2,72 millió euróért passzolták tovább a magyar államnak. Az tény, hogy a helikopterek nagyon szervizigényes járművek, és a felújításuk sem olcsó mulatság, de azért ez nem szokott a gépek árának kétszeresébe kerülni.