Úgynevezett magyar közlekedési morál: Csaknem ezer embert ütöttek el a zebrán tavaly

Úgynevezett magyar közlekedési morál: Csaknem ezer embert ütöttek el a zebrán tavaly

És 39 ember halt meg. 

Aki próbált már átmenni egy lámpa nélküli gyalogos-átkelőhelyen, annak ismerős lehet, milyen az, amikor levegőnek nézik az embert. Az autósok egy része ugyanis magasról tesz a gyalogosokra (meg minden másra is úgy általában).

Székely Sándor független országgyűlési képviselő által kikért iratokból kiderült, tavaly 969 embert ütöttel el gyalogos-átkelőhelyen, ebből 39 halálos kimenetelű volt.

"A balesetek majdnem fele Budapesten, a tízből kilenc gázolás fényjelző nélküli gyalogos-átkelőhelyen történik. Négyből három halálos baleset szintén fényjelzés nélküli zebrán történt 2019-ben"

- írja Székely Sándor Facebook posztjában.

Vörös kódot adott ki a rendőrség - két hónap alatt 127-en haltak meg az utakon

Úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség az elmúlt időszak baleseti adatai miatt. Szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál, 2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain - közölte a hatóság csütörtökön. Az Országos Rendőr-főkapitányság tudatta: a vörös kód egyfajta figyelemfelhívás, hogy a "közlekedők legalább egy pillanatra megálljanak és elgondolkozzanak: mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója".

A politikus szerint a gyalogátkelőhelyek azonnali szabályozására van szükség, a SZOLIDARITÁS Mozgalom biztonság munkacsoportja a törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazza. Mint írja, szükséges egy zebrás minimum, melynek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie, javaslata szerint  az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek, a zebrák újrafestése, hangos jelzéssegítő kialakítása kialakítása szükséges, emellett 40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi/ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.